1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Katar Çin ile 27 yıllık LNG anlaşması imzaladı

Katar Çin ile 27 yıllık LNG anlaşması imzaladı

QatarEnergy, Çin’e LNg tedarik etmek üzere 27 yıllık anlaşma imzaladığını duyurdu.

Katar Çin ile 27 yıllık LNG anlaşması imzaladı

Enerji Günlüğü - QatarEnergy, Çinli şirket Sinopec’e LNG tedarik etmek için 27 yıl süreli anlaşma imzaladı.

QatarEnergy, Çin'in Sinopec şirketine sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik etmek üzere 27 yıllık bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmanın, şimdiye kadarki en uzun LNG anlaşması olarak kaydedildiği bildirildi. QatarEnergy Başkanı Saad al-Kaabi anlaşmanın imzalanmasından kısa süre önce "Bugün North Field East projesinin ilk satış ve satın alma anlaşması (SPA) için önemli bir dönüm noktası, bu anlaşma Çin'in Sinopec şirketine 27 yıllığına 4 milyon tonluk bir anlaşma" diye konuştu.

QatarEnergy bu yılın başlarında, Katar'ın sıvılaştırma kapasitesini 77 milyondan 2027'ye kadar yılda 126 milyon tona çıkaracak altı LNG trenini içeren iki aşamalı Kuzey Sahası genişletme planının ilki ve daha büyüğü olan North Field East (NFE) için beş anlaşma imzalamıştı. Daha sonra genişlemenin ikinci aşaması olan North Field South (NFS) için üç ortakla sözleşme imzaladı.

“LNG SEKTÖRÜNÜN EN BÜYÜK ANLAŞMASI”

Pazartesi günü Sinopec tarafından teyit edilen anlaşma, NFE için duyurulan ilk tedarik anlaşması oldu. Kaabi, "Bu durum, 2050'lere kadar sürecek bir SPA'ya sahip olduğumuz için ilişkimizi yeni zirvelere taşıyor" dedi. Ek olarak sürecin hem satıcı hem de alıcı için önemli olduğunu ifade eden Kaabi, anlaşmanın LNG sektörünün kayıtlara geçen en büyük, tek satış ve satın alma anlaşması olduğunu dile getirdi.

“ANLAŞMANIN FİYATLANDIRMA ŞEKLİ HAM PETROLE BAĞLI”

Kaabi, Çin ve Avrupa'da arz güvenliğine sahip olmak isteyen diğer alıcılarla görüşmelerin devam ettiğini söyleyerek "Asya ile yaptığımız anlaşmaları fiyatlandırma şeklimiz ham petrole bağlı. Geçmişte bu şekilde yaptık ve ileride de bu mekanizmayı kullanacağız" ifadelerini kullandı.

Sinopec ise yaptığı açıklamada, tedarik sözleşmesinin NFE'de entegre bir ortaklık için kilit bir bileşen olduğunu ve hisse müzakerelerine dahil olabileceğini belirtti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler