1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TotalEnergies, Rus gazına alternatifi Katar’da buldu

TotalEnergies, Rus gazına alternatifi Katar’da buldu

Fransız TotalEnergies, QatarEnergy'nin dev North Field East (NFE) sıvılaştırılmış doğal gaz projesinde hisse almaya hak kazanan ilk şirket oldu.

TotalEnergies, Rus gazına alternatifi Katar’da buldu

Enerji Günlüğü - Fransız enerji şirketi TotalEnergies, Katar’ın dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) projesinden %25 pay aldı.

Katar’ın dünyanın en büyük LNG ihracatçısı konumunu güçlendiriyor. Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) projesi North Field’in 30 milyar dolarlık genişlemesinin ilk ve en büyük aşaması için Katar, uluslararası enerji şirketleriyle ortaklık kuruyor. Fransız TotalEnergies ise bu şirketlerin ilki oldu. QatarEnergy, dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) projesinin Kuzey Saha Doğu genişlemesi için Pazar günü Fransız TotalEnergies ile bir ortaklık anlaşması imzaladıklarını duyurdu. 

Yeni projede (North Field East) yıllık 32 milyon ton LNG üretilmesi planlanıyor. Ortak girişim, bu üretimde 8 milyon ton çeyrek paya sahip olacak.

YENİ ANLAŞMALAR YOLDA

Aynı zamanda Katar’ın enerjiden sorumlu devlet bakanı olan QatarEnergy CEO’su Saad al-Kaabi, önümüzdeki hafta gibi kısa süre içinde projede yeni anlaşmaların açıklanabileceğini de belirtti. Yeni anlaşmalarda şirketlerin paylarının TotalEnergies’inkini geçmeyeceğini kaydeden Kaabi, yatırımlar tamamlandıktan sonra, Asyalı alıcıların proje için pazarın yarısını oluşturmasının ve Avrupa’daki alıcıların geri kalanını oluşturmasının beklendiğini söyledi. 

RUS GAZINA YATIRIMIN YERİNE KATAR GAZI

Fransız TotalEnergies, Rusya’da yeni bir projeye yatırım yapmadığını duyurmuştu. TotalEnergies CEO’su Patrick Pouyanne, bu nedenle Katar’da bu anlaşmanın imzalanmasının kendileri için önemli olduğunun altını çizdi.

Kuzey Saha Genişletme planı, Katar’ın sıvılaştırma kapasitesini 2027 yılına kadar yılda 77 milyon tondan 126 milyon tona çıkarmayı içeriyor. Exxon Mobil Corp, Shell, ConocoPhillips ve Eni de North Field genişlemesi planına katılması bekleniyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler