1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kolin Grubu`nun Aliağa LNG Terminali ÇED sürecinde

Kolin Grubu`nun Aliağa LNG Terminali ÇED sürecinde

Enerji Günlüğü - İzmir Aliağa'da kurulacak, Türkiye'nin üçüncü LNG terminali için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Etki...

Kolin Grubu`nun Aliağa LNG Terminali ÇED sürecinde

Enerji Günlüğü - İzmir Aliağa'da kurulacak, Türkiye'nin üçüncü LNG terminali için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. 

Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, İzmir Aliğa’da Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) Depolama ve Gazlaştırma Terminali’ni İzmir Aliğa’da kurmak üzere yaptığı çalışmalar yeni bir aşamaya geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kolin Grubu bünyesindeki Etki Liman Doğalgaz AŞ'nin yürüttüğü projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı.

MALİYETİ 750 MİLYON DOLAR

Proje’nin yaklaşık yatırım maliyeti, 750 milyon ABD Doları olurken, Terminal, iskele (liman), depolama tankları, proses, gazlaştırma ve kompresör üniteleri, yardımcı tesisler ve hizmet binalarından oluşuyor.

LNG Terminalinde ilk etapta 140 bin metreküp kapasiteli iki depolama tankı yapılması planlanıyor. İkinci etapta da yine aynı ölçekte iki depolama tankı daha kurulacak. Toplam LNG depolama kapasitesinin ilk etapta 240 bin metreküp ve ikinci etapta 560 bin metreküp olarak öngörülüyor. Proje kapsamında her yıl ortalama 80 bin-265 bin metreküp kapasiteli yıllık 75 geminin yanaşıp boşaltma yapması planlanıyor.

ÜÇÜNCÜ LNG TERMİNALİ, YENİ BİR ARZ NOKTASI

LNG Depolama ve Gazlaştırma Terminali ile, boğazlarda yaşanan tanker trafik yoğunluğunu artırmadan, açık denizden kolayca ulaşılabilen bir bölgede, Türkiye'ye yeni bir doğal gaz arz noktası ve ilave doğal gaz depolama ve gazlaştırması kapasitesi kazandırılması amaçlanıyor.

İKİ LNG TERMİNALİ FAALİYETTE

Halen Türkiye’de, Cezayir ve Nijerya'dan uzun dönemli alım-satım anlaşmalarıyla tedarik edilen LNG ile spot piyasadan alınan LNG'nin depolanması, gazlaştırılması ve ana iletim hattına gönderilmesinde kullanılan iki adet LNG depolama ve gazlaştırma terminali mevcut.

Bunlardan BOTAŞ'a ait Marmara Ereğlisi LNG Terminali 1994 yılında devreye girdi. Bu terminalin yapımına Cezayir ile yapılan doğalgaz alım anlaşması sonrasında başlanmıştı. Diğeri, EGEGAZ AŞ tarafından 2001 yılında İzmir Aliağa'da kurulan ve 2006 yılında kullanılmaya başlanan EGEGAZ LNG Terminali.

Önceki ve Sonraki Haberler