1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kontrolmatik ABD’de depolama şirketi kuracak

Kontrolmatik ABD’de depolama şirketi kuracak

Kontrolmatik, batarya hücresi ve enerji depolama sistemleri üretim tesisi kurulması amacıyla ABD’de yeni bir şirket kuracak.

Kontrolmatik ABD’de depolama şirketi kuracak

Enerji Günlüğü - Kontrolmatik, ABD’de batarya hücresi ve enerji depolama sistemleri üretim tesisi kurulması için yeni bir şirket kuracağını bildirdi.

Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik AŞ, ABD’li küresel enerji depolama platformu sağlayıcısı Powin LLC ile 7,5 GWs lityum-iyon hücre alımına yönelik çerçeve alım anlaşması (Offtake Agreement) doğrultusunda, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 3GWh/yıl kapasiteli batarya hücresi, batarya paketi ve enerji depolama sistemleri üretim tesisi kurulması amacıyla şirket kuracak. Şirketin kurulacağı şehir konusunda henüz bir açıklama gelmedi.

Kontrolmatik’in 16.000.000 dolar, Kontrolmatik Technologies Inc.' nin 5.600.000 dolar ve Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ'nin 4.000.000 dolar sermaye payıyla iştirak edeceği şirket, toplamda 40 milyon sermayeyle kurulmuş olacak.

Öte yandan şirketin kurulma sürecine ilişkin gerekli işlemlerin takibi ve tamamlanması için Bahadır Yetki ve Osman Şahin Köşker yetkilendirildi.

YENİ ŞİRKETE 900 MİLYON DOLAR FEDERAL TEŞVİK

Kontrolmatik, söz konusu yeni şirket için ABD‘de sağlanan teşviklere başvuru yapmayı planlıyor. Şirket, özellikle 16 Ağustos 2022 tarihinde ABD Kongresi’nde onaylanan Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) kapsamındaki 35 dolar/kWh batarya hücresi üretimi, 10 dolar/kWh batarya paketi üretimi olmak üzere 45 dolar/kWh üretim vergisi kredisinden (production tax credit) yararlanılacağını bildirdi.

IRA’nın toplam üretim teşvikleri, 2030 yılına kadar devam edecek. 2031’den sonra ise yıllık yüzde 25’er azaltımlarla 2032'de son bulacağı aktarıldı. Böylece Kontrolmatik, 2032 yılına kadar yaklaşık 900 milyon doların üzerinde federal teşvikten yararlanmış olacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler