1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Pomega Energy Carolina’da batarya fabrikası inşaatına başlıyor

Pomega Energy Carolina’da batarya fabrikası inşaatına başlıyor

Kontrolmatik AŞ ABD’deki batarya yatırımı için Pomega Energy unvanlı yeni bir şirket kuruyor. Fabrika inşaatı ise Şubat ayında başlayacak.

Pomega Energy Carolina’da batarya fabrikası inşaatına başlıyor

Enerji Günlüğü - Kontrolmatik AŞ ABD’deki batarya yatırımı için Pomega Energy unvanlı yeni bir şirket kuruyor. ABD’den kapsamlı bir teşvik paketi alan fabrikanın inşaatı ise Şubat ayında başlayacak. 

Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik AŞ [KONTR], Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) planladığı lityum-ion hücre, batarya ve enerji depolama ürünleri fabrika yatırımı için Pomega Energy Storage Technology unvanlı bir şirket kuruyor. Şirket batarya fabrikasının temelini ise 02 Şubat 2023 tarihinde atacak. 

Pomega Energy Storage Technology’nin başlangıç sermayesi 40 milyon dolar olacak. Özkaynaklar ve dış finansmanla finanse edilecek olan fabrikanın toplam yatırım tutarının ise yaklaşık 270 ila 290 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Dış finansman olarak; uzun vadeli proje kredisi, makine ve ekipman için leasing ve diğer finansman opsiyonları değerlendirilecek.

KAPSAMLI DESTEK PAKETİ

Batarya fabrikasının kapasitesi, 3GWh/yıl olacak. South Carolina eyaleti tesis için bir teşvik paketi sağlıyor. Teşvik paketi kapsamında toplam 127 milyon dolar tutarında; personel istihdamına yönelik destekler, eyalet gelir vergisi, emlak ve satış vergileri muafiyeti ile altyapıda kullanılmak üzere nakit hibe desteği ve ayrıca teşvik paketine ilave olarak 160 dönüm alana sahip bedelsiz sanayi arsası, üretim için gerekli ham madde ve elektrik alımlarında fabrika faaliyet gösterdiği müddetçe uygulanacak olan, yıllık yaklaşık 20 milyon dolar karşılığında gider ve kullanım vergisi muafiyeti uygulanacak. 

Şirket, eyaletin onayladığı bu teşvik sayesinde; Enflasyon Azaltma Yasası (Inflation Reduction Act - IRA) kapsamında federal düzeyde sağlanan üretime dayalı vergi kredisinden (Production Tax Credit) yararlanma ön şartını da elde etmiş oldu. Bu kredi, fabrika faaliyete geçtikten sonra; batarya hücresi üretimi için 35 dolar/kWh ve batarya paketi üretimi için de 10 dolar/kWh olarak uygulanacak. 

Yatırıma ilişkin 2032 yılına kadar yararlanılacak olan teşvik ve desteklerin toplam değeri, bir milyar doların üzerine çıkacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler