1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Pomega’nın Polatlı’daki batarya fabrikası üretime başlıyor

Pomega’nın Polatlı’daki batarya fabrikası üretime başlıyor

Pomega Enerji, Polatlı OSB’de kurduğu batarya fabrikasını 29 Ağustos’ta devreye alıyor.

Pomega’nın Polatlı’daki batarya fabrikası üretime başlıyor

Enerji Günlüğü - Pomega Enerji’nin, Polatlı OSB’de kurduğu lityum demir fosfat temelli batarya üretimi fabrikasını 29 Ağustos’ta devreye alacak.

Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ’nin Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) inşa ettiği Lityum İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası, 29 Ağustos 2023 günü yapılacak açılış töreniyle üretime başlayacak. 

Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik AŞ’nin [KONTR] iştirakleri arasında yer alan Pomega Enerji, yeni fabrikasında Lityum-Demir Fosfat (LiFePO4) bazlı prizmatik pil hücresi ile batarya tipi enerji depolama ürün ve sistemlerini üretecek. 

Kontrolmatik AŞ, Polatlı OSB’deki Pomega Fabrikasının benzerini daha önce Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Güney Carolina Eyaletinde kurmuştu. ABD’deki fabrikaya 2025’e kadar toplam 272 milyon dolarlık yatırımın yapılacak. 

Polatlı OSB’de kurulan yeni fabrika, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Yakın Doğu ve Türki Cumhuriyetlerin enerji depolama alanındaki ihtiyaçlarına da cevap verecek. Fabrikadaki ilk üniteler Ağustos 2023’te devreye girdi. İnşaatın bütün aşamaları tamamlandığında toplam 600 kişiye yeni istihdam sağlayacak olan tesis, 2024 yılı içerisinde tümüyle devreye girecek. 

Fabrikanın temeli 2022 yılı başında atılmıştı. 2023 yılında ilk fazının devreye alınmasının ardından, tesisin 2024 yılında 3.000 MWh/yıl kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

Enerji depolama konusu, yenilenebilir enerji sektörün büyümesinin önünü açarak fosil yakıtlardan çıkış planının başarıya ulaşmasında en kritik unsurlardan biri olarak kabul ediliyor. Toplam 100 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen ve yapımı yaklaşık bir buçuk yılda tamamlanan Giga Fabrika, enerji depolama ürün ve çözümleri sayesinde, özellikle rüzgar ve güneş gibi öngörülemeyen yenilenebilir kaynaklara sahip enerji santrallerinin daha güvenilir ve öngörülebilir ‘baz santralleri’ gibi üretim yapmasına yardımcı olacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler