1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. LFP bataryalar için ilave yüzde 30 gümrük vergisi getirildi

LFP bataryalar için ilave yüzde 30 gümrük vergisi getirildi

Türkiye'de Pomega AŞ'nin ürettiği LFP bataryalara GTİP kodu tanımlandı ve yüzde 30'luk gümrük vergisi getirildi.

LFP bataryalar için ilave yüzde 30 gümrük vergisi getirildi

Enerji Günlüğü - LFP bataryalar için GTİP kodu tanımlandı ve yüzde 30'luk gümrük vergisi getirildi. LFP bataryaları Türkiye'de Pomega AŞ üretmeye başlamıştı.

Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik AŞ’nin [KONTR] bağlı ortaklığı Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ’nin Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) inşa ettiği Lityum İyon Pil Hücresi Giga Fabrikasında üretilen ağırlığı 1 kg veya 1 kg’ın üzerinde olan prizmatik LFP bataryalara Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodu tanımlandı ve %30'luk ilave gümrük vergisi getirildi. 

Pomega AŞ’den yapılan açıklamada, ürettikleri LFP pillerin GTİP listesinde 8507.60.00.00.06 koduyla yer almaya başladığı bildirildi ve şu ifadeler kullanıldı, “Şirket olarak 2024’e çok güzel haberlerle girdik. Ürettiğimiz ürünlerin GTİP kodu tanımlandı. Prizmatik, ağırlığı 1kg ve üzeri LFP piller bundan böyle bu kod altında listelenecek. Bu gruptaki ürünlerin Uzakdoğu’dan ithalatına da %30 ek gümrük vergisi getirildi. Bu gelişmeler hem Pomega için hem de Türkiye’de yerli sanayinin gelişmesi için önemli bir dönüm noktasıdır”.

LFP (LiFePO4) bataryalar, lityum demir fosfat temelli bataryalar olarak biliniyor. Kobalt içermeyen LFP’lerde anot olarak metalik arkalıklı grafit karbon kullanılıyor. 

Düşük maliyet, yüksek güvenlik, hafiflik, düşük toksisite, uzun döngü ömürleri ve diğer faktörler nedeniyle, LFP bataryalar elektrikli araçlarda, depolama teknolojilerinde ve şebeke ölçeğinde yedek güç sistemlerinde kullanım alanı buluyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler