1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kurum: Beş santral tamamen, Soma kısmen kapandı

Kurum: Beş santral tamamen, Soma kısmen kapandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, beş termik santralin tamamen, bir termik santralin ise kısmi olarak kapatıldığını, 3 santral belgesini alırken 4 santrale belge için 6 ay süre tanındığını açıkladı.

Kurum: Beş santral tamamen, Soma kısmen kapandı

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, beş termik santralin tamamen, bir termik santralin ise kısmi olarak kapatıldığını, 3 santral belgesini alırken 4 santrale belge için 6 ay süre tanındığını açıkladı. 

Bakan Murat Kurum, baca filtresi takılmadığı için kapatılacağı açıklanan termik santrallerine ilişkin uygulamalar hakkında bilgi verdi. Bakan Kurum’un verdiği bilgiye göre adı geçen 13 termik santralden beşi tamamen, biri kısmen kapatıldı. Kalan yedi santralden dördüne geçici faaliyet belgesi verildi, üç santral ise gerekli çevre izinlerini aldı. 

ÇEVRE YATIRIMINI TAMAMLAMAYANA İZİN YOK

Kahramanmaraş Afşin, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santrallerinin tamamen, Manisa Soma Termik Santrali’nin kısmi olarak kapatıldığı bilgisini paylaşan Bakan Murat Kurum, “Soma Termik Santrali’nin dört ünitesi kış sezonu boyunca çalıştırılacak. Kapatılan termik santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek” dedi. 

ÇEVRE İZNİ ALANLAR, 6 AY İÇİNDE BAŞVURMASI GEREKENLER

Geçici faaliyet belgesi verilen santrallerin Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleri olduğunu anlatan Kurum, “Mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar. Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır” dedi. 

DÖNMEZ: TEK EKSİKLERİ BACA FİLTRESİ DEĞİL

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise 13 santralin 7’sinin elektrik üretimlerine devam edeceğini söyledi. Tesislerin çevre uyumu konusundaki gecikmelerine şahit olmaları halinde inisiyatif almaktan çekinmeyeceklerini anlatan Dönmez “100 milyon dolarlık çevreye uyum yükümlülüğü söz konusu. Sadece baca gazı değil onarım izleme üniteleri yapılması, kül atıklarının depolanması gibi birçok husus var” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler