1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Meksika'da devasa petrol keşfi!

Meksika'da devasa petrol keşfi!

Enerji Günlüğü – Meksika karasularında 1 milyar varilin üzerinde rezerve sahip petrol keşfi yapıldı. Keşfin Meksika'nın kaderini değiştireceği tahmin...

Meksika'da devasa petrol keşfi!

Enerji Günlüğü – Meksika karasularında 1 milyar varilin üzerinde rezerve sahip petrol keşfi yapıldı. Keşfin Meksika'nın kaderini değiştireceği tahmin ediliyor.

İngiltere merkezli Premier Oil ve ortağı Talos Energy ile Meksikalı Sierra Oil & Gas şirketleri Meksika kıyılarına yaklaşık 30 mil uzaklıkta açtıkları ilk kuyuda devasa bir petrol keşfi yaptıklarını açıkladılar. Kuyu hafif petrol ve bazı doğal gaz bileşikleri içeriyor.

Açıklamada, Zama - 1 kuyusunda yapılan keşfin dünya standartlarında olduğu kaydedilerek, kuyunun 1 milyar varilin üzerinde petrol rezervine sahip olduğu kaydedildi. Kuyunun etrafında muhtemel başka rezervlerin olduğu tahmin ediliyor. Wood Mackenzie, Zama - 1 kuyusunun son yirmi yıldır sığ sularda yapılan 15. büyük petrol keşfi olduğunu açıkladı.

3-4 yıl içinde başlaması beklenen üretimde toplam karın yüzde sekseni Meksika devletine kalacak. İtalyan petrol ve gaz şirketi Eni’nin Campoche Körfezi açıklarındaki Amoca isimli arama sahasında keşfettiği bir milyar varil eşdeğeri rezervin gelirinin yüzde 90'ı da Meksika hükümeti'nin olacak.

Meksika'nın bu devasa enerji keşfi 'talih kuşu' olarak değerlendiriliyor ve ülkenin kaderinin değişeceği ifade ediliyor. Meksika 2013 yılında yaptığı anayasa değişikliğiyle enerji alanlarını yabancı yatırımcılara açarak, enerji çalışmalarını tekelinde tutan Pemex'in tekeline son vermişti.

ABD'DEN DEĞERLENDİRME

ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol ile Washington’da “ABD’nin küresel enerji piyasaları ve güvenliğindeki rolü” temalı ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Meksika’nın, bulunan yeni petrol rezervleriyle birlikte enerji piyasasında önemli rol oynamaya başlayacağının altını çizdi.

Önceki ve Sonraki Haberler