1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Mercan: Gizli zam söz konusu olamaz

Mercan: Gizli zam söz konusu olamaz

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, elektriğe gizli zam iddiasıyla ilgili, "Gizli zam gibi bir şey söz konusu...

Mercan: Gizli zam söz konusu olamaz

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, elektriğe gizli zam iddiasıyla ilgili, "Gizli zam gibi bir şey söz konusu olamaz. Eğer böyle bir şey olmuş olsa bu, bütün televizyonlarda açıklanıyor" dedi.

Mercan, 33. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında düzenlenen 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Enerji zamları konusunda bir şey söyleyemeyeceğini aktaran Mercan, "Çünkü bunlar doğal akışı içerisinde olur, olmaz, oturulur karar verilir. Ekonominin bütün dengeleri değerlendirilerek bir karar verilir" ifadelerini kullandı.

Elektriğe gizli zam iddialarını da yanıtlayan Mercan, "Herkesin kendi fikri olacaktır. Gizli zam gibi bir şey söz konusu olamaz. Eğer böyle bir şey olmuş olsa bu bütün televizyonlarda açıklanıyor. Bu tür spekülasyonlara girmeyi doğru bulmuyorum. O Mühendisler Odası'nın bir fikridir, ben katılmıyorum" şeklinde konuştu.

“SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLECEK”

Gelecek günlerde sanayide enerji verimliliğini artırma konusunda bir takım projeleri de hayata geçireceklerini, daha önce 500 bin liraya kadar olan enerji verimliliği yatırımlarını destekleme miktarının yine bakanlığının inisiyatifi ile 1 milyon liraya çıkarıldığını belirten Mercan, şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar bu projelerden son 4 yılda 30 projeye bakanlığımız teşvik verdi. Ama her projenin 1 milyon lira olduğu düşünülecek olursa, bakanlığımız yaklaşık 10 milyon lira bir geri ödemede bulundu. Bu yeterli mi, yetmez. Şu anda genel müdürlüğümüzün değerlendirmesinde bulunan proje miktarı 70 civarında. Bunun yüzde 30'unu düşünecek olursanız yine 21 milyon liralık bir teşvik. Bu ocak ayı içerisinde bakanlığımız yeni bir çağrıya çıkıyor. Bu çağrı ile birlikte inanıyorum ki müracat eden proje sayısı 70'i geçecektir. İkinci devam eden teşviğimiz gönüllü anlaşma projeleri. Bu projelerde yenilenebilir enerji genel müdürlüğü ile işbirliği yaparak sanayi kuruluşlarımız kendi tesislerinde enerji verimliliği projeleri hayata geçiriyorlar. Elde edilen tasarruf 3 yıl boyunca bakanlığımızın yetkili personeli tarafından izleniyor ve 3. yılın sonunda elde edilen tasarrufun bir kısmı teşvik olarak yatırımcılara veriliyor."

“YENİ BİR TEŞVİK MEKANİZMASI HAYATA GEÇİRİLECEK”

Mercan, yeni bir teşvik mekanizmasının hayata geçirilmek üzere olduğunu belirterek, "Ekonomi Koodinasyon Kurulu'nda görüşülmüş bir teşvik mekanizması. O da enerji verimliliği ile ilgili yapılan yatırımların, tabi daha detayları ortaya çıkmadı ama biliyorsunuz klasik teşvik mekanizmasında 6 teşvik bölgesi var. Enerji verimliliğiyle ilgili yapılan yatırımların sanki nerede yapılırsa yapılsın 5. bölge teşviğine maruz kalmasına dair bir hükümet kararı oluşmak üzere" dedi.

Bu konuda da soruları yanıtlayan Mercan, enerji verimliliği ile ilgili yapılan yatırımlar nerede olursa olsun 5. bölge teşviğinden faydalanması konusunda bir görüş birliği olduğunu belirterek, "Bu anlaşma önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu kararı olarak hayata geçirilecek" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler