1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Mercan: Rüzgarda 2023 hedefi 20 bin MW

Mercan: Rüzgarda 2023 hedefi 20 bin MW

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Türkiye'nin rüzgar enerjisinde 2023 yılında 20 bin Megawatt'lık kurulu güce...

Mercan: Rüzgarda 2023 hedefi 20 bin MW

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Türkiye'nin rüzgar enerjisinde 2023 yılında 20 bin Megawatt'lık kurulu güce ulaşmayı hedeflediğini söyledi. Murat Mercan, Avrupa Rüzgar Enerjisi Konferansı'nın(EWEA) açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önümüzdeki 10-12 yılda enerji ihtiyacını ikiye katlayacağını ve kurucu enerji gücünü 55 bin megavattan 110 bin megavata çıkaracağını belirtti. Bu hedefe doğru giderken, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılacağını vurgulayan Mercan,bunu yaparken yenilenebilir enerjiye verilecek teşvik ve desteklerin makul ve orantılı tutulacağını anlattı. Mercan, "makul ve orantılı" ifadesine açıklık getirirken, Avrupa ülkelerinde geçmiş yıllarda verilen aşırı desteğin sektörde rekabeti engellediğine işaret etti ve şöyle dedi: "Türkiye'de rüzgar enerjisine 7.3 kuruşluk bir destek verildi. Ayrıca gerekli malzemenin yüzde 55'inin Türkiye'de üretilmesi halinde yüzde 30 daha fazla alım garantisi sağlandı."

TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPIN

Türkiye'nin halen 2 bin 260 megavatlık bir rüzgar enerjisi kurulu gücüne sahip olduğunu kaydeden Mercan, bu rakamın 2023 yılına kadar 20 bin MW seviyesine yükseltilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Mercan Türkiye'nin 40 bin megavat rüzgar enerjisi kapasitesi bulunduğunu da söyledi. Avrupalı yatırımcıları Türkiye'de enerji yatırımı yapmaya davet eden Mercan, "Türkiye'nin en büyük avantaj ve cazibesi, pazarının büyüklüğüdür" diye konuştu.

NÜKLEER'DEN VAZGEÇMEYİZ

Avrupa ülkelerinde nükleer enerjiden tümüyle vazgeçilmediğini, santrallerin yenilendiğini belirten Mercan, "Türkiye'nin de nükleer enerji santralinden vazgeçmesi söz konusu olamaz. Avrupa ülkeleri de eskimiş teknolojileri yeniliyorlar ama tamamen vazgeçmiyorlar" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler