1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Mısır ilk nükleer santralini kurmaya hazırlanıyor

Mısır ilk nükleer santralini kurmaya hazırlanıyor

Mısır’da kurulacak El-Dabaa Nükleer Santrali’nin 1’inci ünitesi için inşaat lisansı verildi.

Mısır ilk nükleer santralini kurmaya hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Mısır Nükleer ve Radyolojik Düzenleme Kurumu (ENRRA), El-Dabaa Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci ünitesi için gerekli inşaat lisansını verdi. 

Mısır Nükleer Santraller Kurumu Başkanı Dr. Emced el-Vekil, Mısır Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesinin inşası için izin aldıklarını açıkladı. el-Vekil, “70 yılı aşkın süredir nükleer santral hayali kuran Mısır, nükleer santral inşa eden ülkeler arasına girerek tarihe adını altın harflerle yazdırdı” dedi.

Söz konusu izin, sahadaki hafriyat çalışmalarının başlaması ile birlikte inşaatın ana aşamasının başlanması için ön koşullardan birini teşkil ediyor.

Rosatom mühendislik bölümü, 2021 yılında takvime uygun olarak El-Dabaa NGS'nin 4 güç ünitesinin inşası için izin almak amacıyla gerekli proje belgelerini ilgili birimlere teslim etmişti. El-Dabaa NGS, Mersin’in Gülnar ilçesinde inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile aynı teknolojiye sahip olacak.

MISIR’IN İLK NÜKLEERİ RUSYA’DAN

Mısır’daki ilk nükleer santralini Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Santralini de kuran Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom kuracak. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “1’inci ünite için inşa izninin alınması, Mısır’daki ilk nükleer santralin tam ölçekli inşasının başlatılmasının yolunu açan önemli bir adım. Rosatom, uluslararası güvenlik standartlarını karşılayan ve Rusya’da başarıyla faaliyet gösteren yenilikçi 3+ nesil Rus VVER-1200 tasarımına sahip son teknoloji bir nükleer santral inşa edecek. El-Dabaa NGS, Afrika kıtasında bu nesilden inşa edilecek ilk nükleer santral olacak. Santral, ülkenin bölgede teknoloji liderliğini üstlenmesini sağlayacak” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler