1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Novatek ikinci büyük LNG tesisinde faaliyete başladı

Novatek ikinci büyük LNG tesisinde faaliyete başladı

Rus enerji şirketi Novatek, geliştirdiği Arctic LNG-2 tesisinin ilk aşaması faaliyete başladı. Tesisten ilk ihracatın 2024 yılı ilk çeyreğinde yapılması planlanıyor.

Novatek ikinci büyük LNG tesisinde faaliyete başladı

Enerji Günlüğü - Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’nın en büyük bağımsız doğalgaz üreticisi olan Novatek’in Kutuplardaki ikinci LNG projesi olan Arctic LNG-2 sıvılaştırılmış doğal gaz tesisinin ilk aşamasının faaliyete geçtiğini duyurdu. Arctic LNG-2 tesisi için planlanan kapasite yıllık 19,8 milyon ton.

Tesisten ihracatın ise 2024 yılı ilk çeyreğinde başlayacağını kaydeden Novak, ABD yaptırımlarına rağmen ihracatın planlanan tarihte başlayacağını vurguladı. ABD'nin 2 Kasım'da duyurduğu yaptırımlar, Arktik LNG-2 projesiyle ilgili tüm operasyonların yasaklanmasını öngörüyordu. 

TOPLAMDA 3 LNG HATTI KURULACAK

Rusya’nın Yamal-Nenets Özerk Bölgesi’nde (Yamalya) bulunan Proje, her biri 6,6 milyon ton/yıl LNG ve en az 1,6 milyon ton/yıl sabit yoğunlaştırılmış gaz kapasiteli üç LNG hattının yapımını içeriyor.

Arctic LNG 2 projesinde Novatek ve Fransız Total dışında Çinli CNPC ve CNOOC şirketleriyle Japon Mitsui ve Jogmec şirketlerinin de hisseleri bulunuyor. Proje, 2017 yılında devreye alınan yıllık 16.5 milyon ton kapasiteli Yamal LNG tesisinden sonra Novatek'in ikinci büyük LNG ihracat projesi olacak.

MİTSUİ ÇALIŞANLARI PROJEDEN ÇEKİLİYOR

Öte yandan proje ortaklarından Japon Mitsui, projede yer alan çalışanlarını geri çekmeye karar verdi. Mitsui'nin Japon JOGMEC ile ortak girişimi, Arctic LNG 2 projesindeki hisselerini koruyacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler