1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Nükleer enerjide nükleer birleşme reaktörü kurulacak

Nükleer enerjide nükleer birleşme reaktörü kurulacak

Enerji Günlüğü - Fransa'da uzmanlar atom birleşmeleri ile geleceğin nükleer birleşme reaktörünün 20 yıl içinde inşa etmeyi hedefliyorlar.Euronews'in...

Nükleer enerjide nükleer birleşme reaktörü kurulacak

Enerji Günlüğü - Fransa'da uzmanlar atom birleşmeleri ile geleceğin nükleer birleşme reaktörünün 20 yıl içinde inşa etmeyi hedefliyorlar.

Euronews'in haberine göre, 34 ülkenin uzmanları Fransa’nın güneyindeki Aix en Provence kenti yakınlarındaki Cadarache kasabasındanükleer enerji alanında nükleer parçalanma yerine nükleer birleşme yöntemini geliştiren önemli bir uluslararası çalışma yürütüyorlar.

Uzmanlar, atom birleşmeleri ile yeni bir nükleer reaktör inşa edip, ucuz, temiz, güvenilir ve sürdürülebilir elektrik üretmek için bilgi ve birikimlerini bir araya getiriyor.

Eyfel Kulesi’nin üç katı ağırlığında ve 60 futbol sahası genişliğinde olacak olan reaktörde atom çekirdeklerini bir araya getirip birleşmenin gerçekleşmesi için 100 milyonlarca derece gibi yüksek sıcaklıklara ihtiyaç bulunuyor. Bu sıcaklıklardaki plazmayı tutabilmek için manyetik alan kullanılıyor. Bölünme tepkimesi döteryum ile trityum arasında gerçekleştiriliyor.

PROJENİN AVANTAJLARI

Burada nükleer birleşme ile üretilen enerjinin avantajlarından biri yanabilir madde içermesi. İkinci avantaj ise atıkların kontrolü. Nükleer parçalanma ile atıkların giderilmesi için milyonlarca yıl, nükleer birleşme sistemi ile bir kaç yüzyıl gerekiyor.

Ayrıca, sorun anında nükleer birleşmenin kolay bir şekilde durdurabilecek.

PROJENİN DEZAVANTAJLARI

Projenin dezavantajları ise,trityum maddesinin olası sızması ve oldukça pahalı olması. Bu proje için 16 milyar euro masraf gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler