1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+: Stratejik rezervlerden petrol satışı haksızlık

OPEC+: Stratejik rezervlerden petrol satışı haksızlık

OPEC+, ABD öncülüğündeki büyük petrol tüketicisi ülkelerin stratejik rezervlerinden petrol satma planlarının haksızlık olacağını açıkladı.

OPEC+: Stratejik rezervlerden petrol satışı haksızlık

Enerji Günlüğü - OPEC+, ABD öncülüğündeki büyük petrol tüketicisi ülkelerin stratejik rezervlerinden petrol satma planlarının haksızlık olacağını açıkladı.

ABD Enerji Bakanlığı'nın diğer büyük tüketici ülkeler ile birlikte Stratejik Petrol Rezervleri'nden petrol borç vereceğini açıklaması bekleniyor. Konuya yakın kaynaklar, Stratejik Petrol Rezervi "swap" operasyonunun birkaç ülke ile koordineli olarak yapılacağını ifade ediyorlar. OPEC+ yetkilileri ise, ABD öncülüğündeki büyük petrol tüketicisi ülkelerin stratejik rezervlerinden petrol satarak küresel enerji piyasasında fiyatları kontrol etme planlarına tepkili. 

ABD Başkanı Joe Biden'in bugün yapacağı açıklama ile ABD'nin Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan ile birlikte Stratejik Petrol Rezervleri'nden petrol satmayı planladığını açıklayacağı haberlerine tepki gösteren OPEC+, en büyük müşterilerinin cari piyasa şartlarında stoklarından milyonlarca varil petrol satmalarının haksızlık olacağını ifade ediyor. 

OPEC+ delegeleri, tüketici ülkelerin bu yönde adım atmaları halinde OPEC+'nın da gelecek hafta yapacağı toplantıda üretimi aylık 400 bin varil/gün artırma planlarını yeniden değerlendirebileceğini vurguluyorlar. 

ABD İLE S.ARABİSTAN’IN ARASI AÇILABİLİR

Analistler, ABD'nin beklendiği gibi stratejik rezervlerinden 35 milyon varil ham petrolü serbest bırakması halinde ABD ile Orta Doğu'daki en önemli müttefiklerinden Suudi Arabistan'ın arasının açılabileceğini ifade ediyorlar. 

DEMOKRATLARDAN PETROL İHRACAT YASAĞI TALEBİ

Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar, Başkan Joe Biden'e stratejik petrol rezervlerinden ham petrol satılması ve ülke içinde enerji fiyatlarının aşağı gelmesi için petrole geçici bir ihracat yasağı getirmesi çağrısında bulundular. Biden'e mektup gönderen Demokrat üyelerden Ro Khanna yaptığı açıklamada, Amerikalı ailelerin kabul edilebilir fiyattan enerjiye ulaşımlarının sağlanması için acilen eyleme geçilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Biden'e gönderilen mektupa 9 Demokrat üye imza koydu. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler