1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol fiyatları Çin beklentisiyle geriliyor

Petrol fiyatları Çin beklentisiyle geriliyor

Çin'in stratejik rezervlerinden petrol satışı yapacağı beklentisiyle gerileyen petrol fiyatları 80 dolar/varilin altına indi.

Petrol fiyatları Çin beklentisiyle geriliyor

Enerji Günlüğü - Çin'in stratejik rezervlerinden petrol satışı yapacağı beklentisiyle gerileyen petrol fiyatları 80 dolar/varilin altına indi.

ABD Başkanı Biden'in Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkeleri rezervlerinden petrol satmaya çağırdığı haberleri petrol fiyatlarını geriletiyor. Çin'in stratejik rezervlerinden petrol satışı için hazırlık yaptığı haberleri bu aşağı harekete destek veriyor. Brent petrolünün varil fiyatı 80 doların hemen altında işlem görürken, Amerikan Batı Teksas Petrolü (WTI) kayıpla 79,93 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor. NYMEX'de Aralık vadeli Batı Teksas petrolü de 78 dolar/varilin altında işlem görüyor. 

Analistler, Çin ve Japonya’nın aralarında olduğu ülkelerden petrol rezervlerinden satış yapmalarını isteyen ABD'nin stratejik rezervlerinden satış yapma kararı alması halinde güçlü bir siyasi sinyal verilmiş olacağını ve bunun fiyatları aşağı çekeceğini öngörüyorlar. 

ÇİN HAZIRLIK YAPIYOR

Çin Ulusal Gıda ve Stratejik Rezervler İdaresi'nin stoklarından bir miktar ham petrol satmak için çalışma yaptığı öne sürülmüştü. İdare'nin Reuters'e yaptığı açıklamaya göre, yapılan çalışmanın detayların kurumun internet sitesi üzerinden duyurulacak. Çin'in stratejik ham petrol rezervlerinin büyüklüğü bir devlet sırrı. En son 2019'da yapılan açıklamalarda stokların Çin'in 80 günlük ihtiyacını karşılayacak sevide olduğu belirtilmişti. Consultancy Energy Aspetcs'in tahminlerine göre Çin'in devlet rezervleri 220 milyon varil/gün ile 15 günlük talebi karşılayacak düzeyde.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler