1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Özcan: Doğal gazda devlet desteği yüzde 70 seviyesinde devam ediyor

Özcan: Doğal gazda devlet desteği yüzde 70 seviyesinde devam ediyor

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, bugün yapılan doğal gaz fiyat artışlarının bir zorunluluk olduğunu belirterek, bu fiyat artışlarının hala ciddi destekleri de barındırdığını söyledi.

Özcan: Doğal gazda devlet desteği yüzde 70 seviyesinde devam ediyor

Enerji Günlüğü - BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, konutlarda doğal gaza yapılan yüzde 35'lik fiyat artışına rağmen devletin vatandaşa olan desteğinin yüzde 70 seviyesinde devam ettiğini açıkladı.

Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdürü Burhan Özcan, bugün itibariyle yürürlüğe giren doğal gaz zamlarıyla ilgili açıklama yaptı. BOTAŞ’ın 81 il ve 648 yerleşim merkezine doğal gaz ulaştırdığını söyleyen Özcan, pandemi, siber saldırı ve Rusya Ukrayna savaşı gibi nedenlerle küresel piyasalarda doğal gaz fiyatlarının bir yılda 12 kat artarak 120 dolardan 1400 dolara yükseldiğini hatırlattı. 

Türkiye'nin doğal gazın yüzde 99'unu ithal ettiğini ve doğal gazda küresel piyasalardan bağımsız hareket etmenin mümkün olmadığını belirten Özcan, “Burada fiyatı belirleyici olan piyasadır. Doğal gazın Avrupa'da ve dünyada belirlenen fiyatlarından bağımsız hareket etmeniz mümkün değil. Bizim uzun vadeli kontratlarımızın getirdiği bazı avantajlarımız var. Bunu tüketicilere olumlu şekilde yansıtıyoruz. Devletimizin yüzde 76'lık desteği, yüzde 35'lik fiyat artışına rağmen yüzde 70 düzeyinde devam etmektedir” dedi.

Özcan, yılda ortalama bin metreküp tüketen bir konutun doğal gaz faturasının yaklaşık 11 bin 800 lira olduğunu, bunun 8 bin 168 lirasını devletin, 3 bin 631 lirasını ise vatandaşın karşıladığını ifade etti. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler