1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol devleri yeniden yatırıma yöneliyor

Petrol devleri yeniden yatırıma yöneliyor

Enerji Günlüğü - Petrol fiyatlarındaki toparlanma ve maliyetlerdeki düşüş ile büyük petrol şirketleri yeniden yatırım yapmaya yöneliyorlar. Petrol...

Petrol devleri yeniden yatırıma yöneliyor

Enerji Günlüğü - Petrol fiyatlarındaki toparlanma ve maliyetlerdeki düşüş ile büyük petrol şirketleri yeniden yatırım yapmaya yöneliyorlar. 

Petrol fiyatlarının 12 yılın en zayıf seviyesinden gösterdiği toparlanma ve proje maliyetlerindeki düşüş, kazançların gerilemesi ile birlikte planlı yatırımlarda 1 trilyon dolardan fazla kesinti yapan fazla şirket yöneticilerini yeniden harcama yapmaya teşvik etti. Totalde 45 milyar dolarlık iki yeni projeye başlanması petrol şirketlerinin büyük yatırımlar yapmaya olan güvenlerini geri kazandığını gösterirken, analistlere göre bilanço tablolarını korumak her ne kadar önemli olsa da büyüme sondaja ve üretime yatırım yapmaktan geçiyor. 

Chevron Corp.’un Kazakistan’da başlattığı 37 milyar dolarlık genişleme projesi, petrol fiyatlarının iki yıl önce düşüşe geçtiği dönemden bu yana en büyük girişim olma özelliği taşıyor. BP Plc ise Endonezya’daki sıvılaştırılmış doğal gaz tesisinde gerçekleştireceği 8 milyar dolarlık bir genişleme projesi imzaladı. 

Petrol fiyatlarındaki gerileme, şirket karlarına zarar verdi ancak sondaj kuleleri dahil olmak üzere hizmet ve ekipman maliyetlerini azaltıcı bir etkisi de oldu. BP CEO’su Bob Dudley geçen ay yaptığı açıklamada; şirketin Mad Dog Phase 2 projesinin maliyetini yarı yarıya düşürdüğünü belirtti. Dört yıl önce 20 milyar dolar tutacağı tahmin edilen proje için şu an 9 milyar dolardan az bir maliyet biçiliyor. Sondaj kulesi kiralama oranlarının düşük seyri sürdüreceğini ön gören Dudley, çelik fiyatlarındaki zayıflığın diğer ekipmanların maliyetlerini azalttığını dile getirdi. 

Chevron ve aralarında Exxon Mobil Corp.’un da bulunduğu ortakları geçen yıl erteleme kararı aldıkları Tengiz Petrol Sahası genişletme projesini onayladı. Chevron da tıpkı BP gibi maliyetleri yatırımını uygulanabilir kılacak kadar düşürebileceğini öngörüyor ve üretimin 2022 yılında başlatılması bekleniyor. 

Petrol şirketlerinin kazançlarındaki düşüş, temettüleri koruma ve yatırımları kesme arasında seçim yapmayı zorunlu kıldı. Bu düreçte binlerce kişi işten çıkarıldı. Bazı analistler bu stratejiyi eleştirse de Royal Dutch Shell Plc CEO’su dahil olmak üzere pek çok üst düzey yönetici hissedarların çıkarları doğrultusunda hareket ettiklerini ifade etti. Dolayısıyla Chevron ve BP’nin yatırım kararları nakit akışında ve temettü ödemelerini gerçekleştirme konusunda daha güvenli olduklarına işaret ediyor. 

Güneş DOĞAN

Önceki ve Sonraki Haberler