1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya AB`nin 3. Enerji Paketi`ne hukuk savaşı açtı

Rusya AB`nin 3. Enerji Paketi`ne hukuk savaşı açtı

Enerji Günlüğü - Rusya, AB’in bir şirket aynı zamanda hem boru hattı sahibi hem de doğalgaz satıcısı olamayacağını öngören Üçüncü Enerji Paketi’ne...

Rusya AB`nin 3. Enerji Paketi`ne hukuk savaşı açtı

Enerji Günlüğü - Rusya, AB’in bir şirket aynı zamanda hem boru hattı sahibi hem de doğalgaz satıcısı olamayacağını öngören Üçüncü Enerji Paketi’ne karşı adli süreç başlatmak için Dünya Ticaret Örgütü’ne başvurdu.

Dünya Ticaret Örgütü’ne yakın bir kaynağın İnterfaks ajansına verdiği bilgiye göre, Rusya, Üçüncü Enerji Paketi olarak adlandırılan ve doğalgaz satışı ve taşımacılığı işini birbirinden ayıran hususların AB tarafından uygulanmasına karşı adli süreç başlatmak için Dünya Ticaret Örgütü’ne başvurdu.

Ajansa konuşan kaynak, “Söz konusu prosedür örgütün şartlarında öngörülen bir prosedür” dedi ve “ve bu şartlar uyarınca Rusya’nın AB’in DTÖ temsilciliğine bir nota gönderdiğini ve ayrıca konuyla ilgili DTÖ Sekretaryası’na da bilgi verdiğini ifade etti.

YENİ TEDBİRLER GAZPROM’A KARŞI

AB tarafından 2009 yılında kabul edilen Üçüncü Eneri Paketi’ne göre, bir şirket aynı zamanda hem boru hattı sahibi hem de doğalgaz satıcısı olamaz. Avrupa Komisyonu, söz konusu hususla doğalgaz satışı ve taşımacılığı işini birbirinden ayırmaya çalışıyor. Ancak Rusya, Güney Akım Projesi çerçevesinde Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Yunanistan, Sırbistan, Slovenya ve Hırvatistan olmak üzere, topraklarından doğalgaz boru hattı geçecek olan her ülkeyle, Üçüncü Enerji Paketi’nin henüz kabul edilmemiş olduğu 2008 yılında hükümetlerarası anlaşma imzaladı. Gazprom, yeni tedbirlerin borun hattı taşımacılığında Avrupa’nın en büyük tedarikçisi olarak kendisine karşı alındığını düşünüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler