1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya petrol fiyatının kontrolünü istiyor

Rusya petrol fiyatının kontrolünü istiyor

Petrolünün fiyatını kontrol etmek isteyen Rusya, Ekim ayında bir ulusal platform üzerinden trading'e başlamayı planlıyor.

Rusya petrol fiyatının kontrolünü istiyor

Enerji Günlüğü - Rusya, petrolünün fiyatını kontrol edebilmek için 2023'de yeni bir fiyat endeksi çıkartmayı planlıyor.

Avrupa ve ABD başta olmak üzere bazı ülkeler Rusya’ya Ukrayna işgali nedeniyle yaptırımlar uygularken, Çin ve Hindistan gibi büyük petrol tüketicileri indirimli Rus ham petrolü ile depolarını dolduruyor. Rus petrolü, varili yaklaşık 110 dolardan satılan brent tipi ham petrole kıyasla 30 dolar daha ucuza satılıyor. Moskova'nın petrol gelirlerini azaltmak ve artan enerji fiyatlarının önüne geçmek için bu defa fiyat sınırlaması getirilmesi çalışmaları sürüyor.

Bu durum karşısında Rusya, petrolünün fiyatını kontrol edebilmek için 2023'de yeni bir fiyat endeksi çıkartmayı planlıyor. Ekim'de bir ulusal platform üzerinden trading'e  başlanması, Mart-Temmuz 2023'de ise yeni benchmark oluşturacak trading hacmine ulaşılması planlanıyor.

Haziran ayı sonunda gerçekleştirilen G7 Liderler Zirvesi'nde Rus petrolüne tavan fiyat uygulama kararı çıkmamıştı. Bununla beraber, G7 ülkeleri belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesini araştırma kararı almışlardı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler