1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgarda 2300 MW'lik lisans yarışması yolda

Rüzgarda 2300 MW'lik lisans yarışması yolda

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yıl sonuna kadar 32 bölgedeki rüzgar enerji santrali proje lisans yarışmalarının gerçekleştirileceğini...

Rüzgarda 2300 MW'lik lisans yarışması yolda

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yıl sonuna kadar 32 bölgedeki rüzgar enerji santrali proje lisans yarışmalarının gerçekleştirileceğini açıkladı. 2015 yılında alınan 3000 MW'lik başvurulardan ihalesi yapılmayan kısım 2300 MW'ye yakın. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından Ankara’da gerçekleştirilen 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nin (TÜREK) açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin 48 bin MW’lik rüzgar enerji santrali (RES) potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Bu potansiyelin en doğru şekilde değerlendirilmesi yolunda hızlı ilerleme kaydedildiğini ifade eden Yılmaz “Bugün rüzgar enerjisi, kurulu gücün yaklaşık yüzde 8’ini, elektrik üretiminin ise yüzde 6’dan fazlasını oluşturuyor” dedi. 

Yakın geçmişte yapılan 710 MW’lik RES lisans yarışmalarını hatırlatan Yılmaz, “İnşallah, yıl sonuna kadar kalan 32 bölgenin yarışmaları tamamlanacak ve bu projelere de önümüzdeki süreçte ön lisanslarını vereceğiz" ifadelerini kullandı. 

Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması (YEKDEM) bedelleri üzerinden eksiltme usulüne göre gerçekleştirilen RES yarışma ihalelerinde gün öncesi piyasasında oluşan elektrik fiyatına endeksli eksi fiyat teklifleri de geldiğini hatırlatan Yılmaz şu ifadeleri kullandı:  

“Bu yarışmalarda kazanan tekliflerin ağırlıklı ortalaması kilovatsaat başına 0,76 dolar/cent oldu. Burada oluşan rakamlar, 1000 megavatlık YEKA rüzgar lisans ihalesindeki fiyatlar için de bir referans oluşturdu. Bugün artık teşvikler dönemi bitmiştir. Teşvikler hedefine başarıyla ulaşmıştır. Teşvikler piyasanın gelişimini sağlamak için kullanılır. Yarışma sonuçları bunun doğru ve yeterli şekilde kullanıldığını bizlere ispat etti. Rüzgar enerji sektörü artık (biz yeterli gelişim sağladık ve piyasa koşullarında yaşamaya hazırız) mesajı verdi." 

2015 yılında alınan 3000 MW'lik kapasite için alınan rüzgar lisans yarışması başvurularından 710 MW'lik kısım için Mayıs 2017'de ihale yapılmıştı. 2300 MW'ye yakın kısım için ise sektörden sık sık bir an önce yapılması yönünde talepler geliyordu. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler