1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Sakarya’da atıklardan yakıt türetilecek

Sakarya’da atıklardan yakıt türetilecek

A Atık Yönetimi A.Ş., Sakarya’da kuracağı tesiste atıkları işleyerek yılda 60 bin ton Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) elde edecek.

Sakarya’da atıklardan yakıt türetilecek

Enerji Günlüğü - A Atık Yönetimi A.Ş., Sakarya’da kuracağı tesiste atıkları işleyerek yılda 60 bin ton Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) elde edecek.

Sakarya İli, Erenler İlçesi, Kozluk Mahallesi’nde A Atık Yönetimi A.Ş. tarafından Tehlikeli- Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı, Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma, Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama (ATY) ve Çamur Susuzlaştırma Tesisi kurulması ve işletilmesi planlanıyor. 

Yaklaşık 900 bin lira değerindeki proje kapsamında, Tesise kabul edilecek tehlikeli ve tehlikesiz atıklar fiziksel işlemlerden geçirilerek uygun kalorifik değerde Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) elde edilecek. Tesiste 60.000 ton/yıl Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) elde edilmesi planlanıyor. Elde edilen ATY, lisanslı firmalara (çimento fabrikaları, termik santraller, kireç üretim fırınları, demir çelik ve benzeri beraber yakma, yakma ve atıktan enerji üretim tesisleri) ek yakıt olarak kullanılmak üzere gönderilecek.

TESİSTE GERÇEKLEŞTİRİLECEK DİĞER FAALİYETLER

Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) sisteminin amacı doğal kaynak kullanımını azaltmak. Tesiste atıklar işlenerek kalorifik değeri yüksek ve stabil değerde alternatif yakıt elde edilecektir. Atıkların kaynağından çıktıktan sonra atık işleme tesislerine gelerek ATY haline getirilmesi ve çimento fabrikaları döner fırınlarında yakılarak enerji elde edilmesi ile atıkların depolanması esnasında oluşacak su kirliliği, toprak kirliliği, görüntü kirliliği, koku problemleri ve hava kirliliği engellenmiş oluyor. 

Tesise kabul edilecek tehlikeli ve tehlikesiz atıklardan tekrar kullanılabilir durumda olan veya ATY prosesine dahil edilmeyecek atıklar fiziksel işlemlerden (yıkama, kırma, pres vb.) geçirilerek geri kazanılacak ve sevkiyatı sağlanacak. Ayrıca tesise kabul edilecek tehlikeli ve tehlikesiz atık çamurlar, kurulacak olan ATY üretim prosesinde yer alacak çamur susuzlaştırma prosesinde susuzlaştırılarak ATY prosesine dahil edilmeden ek yakıt olarak lisanslı firmalara veya düzenli depolama tesislerine gönderilecek. Sadece çamur susuzlaştırma ünitesinde işlem görecek atık çamur miktarı 29.000 ton/yıl olacak. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler