1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Siro, Gemlik’te batarya tesisi kurma çalışmalarına başladı

Siro, Gemlik’te batarya tesisi kurma çalışmalarına başladı

Bursa’nın Gemlik ilçesinde TOGG fabrikasının bitişiğindeki 600 dönüm arazide kurulacak 15 gigavatsaat kapasiteli batarya hücresi ve 19,8 gigavatsaat kapasiteli batarya modülü fabrikası için çalışmalar başladı.

Siro, Gemlik’te batarya tesisi kurma çalışmalarına başladı

Enerji Günlüğü - Siro, Türkiye'nin yerli e-otomobilinin batarya modül ve paketlerini üreteceği Bursa’daki batarya hücre ve modül üretim tesisi için çalışmalara başladı.

Türkiye’nin elektrikli araçlar ve mobilite ekosisteminin teknolojik dönüşümüne katkı sağlayacak dev proje hayata geçiriliyor. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ile Çinli enerji devi Farasis ortaklığındaki Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. tarafından Bursa ili, Gemlik ilçesi, Gençali ve Hisar Mahalleleri Mevkii’nde “Batarya Hücre ve Modül Üretimi Tesisi” kurulması planlanıyor. Tesis için proje çevre etki değerlendirme süreci başladı.

30 TRİLYON TL YATIRIM YAPILACAK

Değeri 30 trilyon TL olarak hesaplanan Proje kapsamında 15 GWh kapasiteli batarya hücresi ve 19,8 GWh kapasiteli batarya modül ve paketi üretilecek. 

Tesisin işletme aşamasındaki iş akışı temel olarak hücre üretimi, batarya montaj ve modül montaj olarak planlanmakta olup hücre üretim bölümünde elektrot üretim, hücre montaj ve hücre formasyon aşamaları yer alacak. 

TESİSİN ÖMRÜ 49 YIL

Türkiye ve çevre pazarlarda otomotiv ve otomotiv-dışı kullanım için enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere Togg ve Farasis Energy ortaklığında 27 Eylül 2021’de kurulan Şirkete proje alanı için 49 yıllık irtifak hakkı tesis edilmiş durumda. Kurulması planlanan fabrikadaki makine ve ekipman eskidikçe, gelişen teknoloji ile birlikte makine ve ekipman yenilenebilecek ve tesisin ömrü uzatılabilecek. 

Elektrikli araçların satış ve katma değerini belirleyen etkenlerin %30’unu piller oluşturuyor. Orta vadede dizel ve benzinli araçların yerini alması beklenen elektrikli araçların en önemli aksamını oluşturan pillerin üretimine yönelik yatırımların artması öngörülüyor. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler