1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Solarçatı’dan akaryakıt istasyonlarına beş uyarı

Solarçatı’dan akaryakıt istasyonlarına beş uyarı

Solarçatı kurucusu Utku Korkmaz, artan elektrik fiyatları karşısında güneş enerjisinin önemini vurgulayarak, “Elektrik üretmeye başlayan hiç kimse hiç bir zaman bundan zarar etmedi” dedi.

Solarçatı’dan akaryakıt istasyonlarına beş uyarı

Enerji Günlüğü - Solarçatı kurucusu Utku Korkmaz, akaryakıt istasyonlarında yüksek güvenlikli bir çatı GES sistemi kurmak için panel ve invertörün birinci kalite olması gerektiğini söyledi.

PetroleumIstanbul Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı’nın ilk oturumu olan ‘Akaryakıt İstasyonlarında Çatı GES Uygulamaları’ oturumunda değerlendirmelerde bulunan Solar Çatı kurucusu Utku Korkmaz, çatısına güneş enerjisi santrali kurdurmak isteyen akaryakıt istasyonu sahiplerine bazı önemli güvenlik tüyoları verdi. 

Değerlendirmesinde elektrik fiyatlarındaki artışın altyapısına değinen Korkmaz, artışın arkasında petrol, LNG, kömür olmak üzere üç emtiadaki fiyat artışı ile kur artışı olduğunu belirtti. Bir elektrik tüketicisinin kendini dünyadaki bu emtia artışlarından ve kur artışlarından korumasında güneş enerjisinin temel öneme sahip olduğunu kaydeden Korkmaz, "Elektrik üretmeye başlayan hiç kimse bundan hiç bir zaman zarar etmedi ve yatırımı hayal ettiğinden daha kısa sürede döndü” ifadesini kullandı. 

Korkmaz, çatısına güneş enerjisi sistemi kurulumu planlayan akaryakıt istasyonları için şu beş noktaya dikkat çekti:

- Resmi prosedürün bir parçası olmayan kanopinin statik dayanımının hesap edilmesi ve kanopinin güneş santralinin yükünü taşıyıp taşıyamayacağının belirlenmesi.

- Temel ekipmanlar olan güneş paneli ve invertörün kalitesinin doğru seçilmesi. 

- Konstrüksiyon sistemindeki tercihin doğru yapılması. Sadece trapez saca monte edilmesi yerine içerdeki kanopinin aşiklerine monte edilmesi

- Tesisteki kurulum esnasında bulunması gereken personel sayısı ve niteliği. Akaryakıt sektöründe çalışanların yedi farklı sertifikasyon alması gerekiyor.

- Kablo seçiminin doğru yapılması.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler