1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tayvan ve Türkiye ortak yatırım olanaklarını değerlendirdi

Tayvan ve Türkiye ortak yatırım olanaklarını değerlendirdi

Türk ve Tayvanlı iş adamları, ekonomik işbirliği hedefiyle İstanbul’da bir araya gelerek akıllı makine, yeşil enerji, akıllı medikal ve helal ürünler alanlarında ticari işbirliği olanaklarını değerlendirdi.

Tayvan ve Türkiye ortak yatırım olanaklarını değerlendirdi

Enerji Günlüğü - Türk ve Tayvanlı iş adamları, ekonomik işbirliği hedefiyle İstanbul’da bir araya gelerek akıllı makine, yeşil enerji, akıllı medikal ve helal ürünler alanlarında ticari işbirliği olanaklarını değerlendirdi.

Türkiye ile Tayvan arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla hayata geçirilen Taiwan Business Day (Tayvan İş Günü), 12 Kasım 2019 tarihinde Türk ve Tayvanlı işadamlarını Fairmont Quasar İstanbul’da bir araya getirdi. Tayvan Dış Ticaret Bürosu (MOEA), Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi (TAITRA), Tayvan Yeşil Ticaret Proje Ofisi ve Tayvan Mükemmeliyet Kuruluşu tarafından düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını yapan TAITRA Başkanı Walter M.S. Yeh, Türkiye ile Tayvan ilişkilerinin gelişmeye devam ettiğini belirterek, düzenledikleri etkinliğe katılan 30 Tayvanlı şirket ile burada akıllı makine, yeşil enerji, akıllı medikal ve helal ürünler alanlarındaki yenilikçi yatırımlar, devlet teşvikleri ve işbirliği olanaklarının değerlendirileceğini kaydetti.

Tayvan ve Türkiye’nin uzun süredir başta makine alanında olmak üzere ekonomik ilişkiler içinde olduğunu ifade eden Yeh, Tayvan’ın bu alanda Türkiye’nin ikinci büyük kaynağı olduğunu söyledi. Yen ayrıca Türkiye ile THY’nin doğrudan uçuşlarıyla turizm alanında da ilişkilerinin son yıllarda arttığına dikkat çekerek akıllı şebeke ve akıllı medikal endüstri ürünleri ile helal gıda ürünlerini de Türkiye’ye sunmak istediklerini dile getirdi.

TÜRKİYE TAYVAN’A YATIRIM YAPMALI

Taipei Ekonomik ve Kültürel Misyon Ankara Temsilcisi Yaser Cheng ise Tayvan’ın çok küçük ve doğal kaynakları olmayan bir ülke olduğunu bu nedenle de bazı alanlarda kendini geliştirerek dünyanın en büyük ithalatçı ülkelerinden biri haline geldiklerini ifade ederek, Türkiye’deki yatırımcıları Tayvan’da yatırım yapmaya çağırdı. Tayvan’ın Türkiye’de toplam beş ticaret ateşesi olduğunu ancak Türkiye’nin Tayvan’da hiç bulunmadığına dikkat çeken Cheng, yatırımcıların bu fırsatı değerlendirerek Tayvan’dan para kazanabileceklerini belirtti. 

TAYVAN TAKIM TEZGAHLARINDA GÜÇLÜ BİR ORTAK

TIAD Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Fatih Varlık yaptığı açılış konuşmasında, geçen yıl Tayvan’dan Türkiye’ye 180 milyon dolar değerinde takım tezgahı ithal edildiğini, 2019 yılı ilk üç çeyreğinde de Türkiye takım tezgahı ithalatının yüzde 16’sının Tayvan’dan gerçekleştiğini belirterek, “Türkiye’nin üretim gücünü sağlayan takım tezgahlarında Tayvan stratejik bir öneme sahip güçlü bir ortaktır. Bu alandaki çalışmalarımızın ve işbirliğimizin güçlenerek devam etmesini diliyoruz” dedi. 

TÜRK ÜRÜNLERİ İÇİN DAHA GENİŞ BİR ALAN SAĞLAMALIYIZ

İstanbul Ticaret Odası YK üyesi Münir Üstün yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin uluslararası rekabetçiliğini arttırmaya özel olarak eğildiklerini, çok önemsediklerini ve geliştirmeye çalıştıklarını ve Tayvan’ın da bu çabalarda çok önemli bir parçası olduğunu belirterek, “Tayvanı çok önemsiyor ve küresel ekonominin geleceğinde vazgeçilmez bir ortak olarak görüyoruz” dedi. Günümüzde kalkınmanın temelini bilim ve teknolojinin üretim süreçlerine dahil edilmesinin oluşturduğuna vurgu yapan Üstün, “Bilişim, yazılım, telekominikasyon ve ileri teknolojiye dayalı altyapı ve üstyapı yatırımı yapan ülkeler küresel rekabetten kazançlı çıkıyor. Tayvan’ın bu alanda gösterdiği başarılar takdire şayandır. Tayvan teknolojiyi üreten, ihraç eden ve ürünleri dünya genelinde rekabet edebilen bir ülke olarak yüksek potansiyel taşıyan bir ticari ortaktır. 2018 yılı itibariyle Tayvan’dan yaptığımız ithalat 1,3 milyar dolar, ihracat ise 269 milyon dolar seviyesindedir. Türkiye halihazırda Tayvan’ın en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında 46. sıradayken en çok ihracat yaptığı ülkeler arasındaysa 23. sıradadır. Elbette bu tabloda Türk ürünleri için daha geniş bir alan sağlamalıyız” dedi.

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR YATIRIM HUB’I

TBMM Sanayi Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş da yaptığı değerlendirmede, Tayvan’ın alan olarak küçük bir ülke ama yürek olarak, sıcaklık ve samimiyet olarak büyük bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye ile Tayvan arasındaki asıl köprünün 2015 yılından itibaren doğrudan uçak seferlerinin başlamasıyla atıldığını kaydetti. Tayvan’ın 2017 yılında Türkiye’ye yaptığı yatırımın 6 milyon dolar gibi ufak bir rakamken, 2018 yılında 246 milyon dolar değerinde doğrudan yatırım gerçekleştirdiğini belirten Elitaş, Türkiye’de yapılacak yatırımların hem Avrupa’yı hem eski SSCB’ye Türk Cumhuriyetlerine, hem Balkanlara hem de Asya’ya çok hızlı bir geçme imkanı sağlayacak önemli bir hub, önemli bir liman olduğunu ifade etti. Elitaş, “Türkiye 10-15 yıldır doğrudan yabancı sermaye yatırımını 15-20 milyar dolar civarında her yıl alabilen bir ülkedir. Önemli bir yükselen değer olabilmesi münasebetiyle, dünya genelinde yükselen krizi aşabilmek, dünya ekonomisiyle sıkıntıları bertaraf edebilmek, yeni yeni sahalara açılabilmek için Türkiye çok önemli bir yatırım ikliminin olduğu önemli bir yatırım memleketidir” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler