1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tek klima ile tüm ev ısınacak

Tek klima ile tüm ev ısınacak

Enerji Günlüğü - Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin tasarladıkları tek klima ile bütün evi ısıtılıyor.Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği...

Tek klima ile tüm ev ısınacak

Enerji Günlüğü - Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin tasarladıkları tek klima ile bütün evi ısıtılıyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Antalya Bilim Festivali” genç mucitleri ortaya çıkardı. Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin tasarladıkları tek klima ile bütün evi ısıtma sistemi, festivalin en merak edileni oldu.

Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu son sınıf öğrencilerinin tez ödevi olarak hazırladıkları, İklimlendirme ve Soğutma Teknolojileri dersi bitirme projesinin grup sözcüsü Durmuş Asıl, öğretmenlerinin klimanın diğer iklimlendirme sistemlerine göre daha ekonomik olduğunu söylemesinden yola çıktıklarını ifade ederek, “Eğer bir projeye imza atacaksak bu bizim geleceğimizi değiştirmeli ve insan yararına olmalı diye düşündük. Hem tasarruflu hem de verimli olmasını istedik. Antalya gibi sıcak bir memlekette insanların evlerinde en az iki ya da üç klima oluyor. Bu da insanların bütçelerine oldukça zarar veriyor. Öyle bir şey yapmalıyız ki vatandaşı yüksek elektrik faturası ödemekten kurtarmalıyız dedik ve tek klima ile bütün evi ısıtabilecek ya da soğutulabilecek bir sistem geliştirdik” diye konuştu.

KOMBİ BENZERİ SİSTEM

Kombi sistemi ile benzer özellikleri taşıyan sistem şöyle işliyor. Binanın duvarlarına ya da taban kısmına yalıtım yapılıp, borular döşeniyor. Evin uygun yerlerine fan ve radyatörler yerleştiriliyor. Boruların içinden su akışının sağlanması için küçük bir su deposu sistemi kuruluyor. Su deposu içine kurulan klima gazının dolaştığı radyatör benzeri sistem yerleştiriliyor. Klima gazı tarafından soğutulan ya da ısıtılan su, pompa yardımıyla evin içinde dolaşarak ısıtmayı ya da soğutmayı sağlıyor. Isınan su aynı zamanda musluklara verilerek, evde de kullanılabiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler