1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Termik ve demir çelik atıklarından kompozit tahta üretilecek

Termik ve demir çelik atıklarından kompozit tahta üretilecek

Enerji Günlüğü - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)Öğretim üyesi Doç. Dr.Hanifi Binici,termik santrallerin uçucu külü ve demir çelik...

Termik ve demir çelik atıklarından kompozit tahta üretilecek

Enerji Günlüğü - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)Öğretim üyesi Doç. Dr.Hanifi Binici,termik santrallerin uçucu külü ve demir çelik fabrikalarının bir atığı olan yüksek fırın cüruflarını kullanarak kompozit tahta üretimine hazırlanıyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Elbistan Meslek Yüksek Okulu Müdürü (EMYO) ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanifi Binici, atık PVC, termik santrallerin uçucu külü ve yüksek fırın cüruflarını kullanarak kompozit tahta üretimi için yeni bir proje başlatıyor.

PROJE BÜTÇESİ 380 BİN TL

Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde yakılan kömürden arta kalan küllerin kompozit tahtada dolgu malzemesi olarak kullanılması amacıyla hazırlanan proje, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenirken, proje için 380 bin TL bütçe ayrıldı.

ATIKLAR EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

Daha önce de ayçiçeği sapından yalıtım malzemesi, atık kağıt ve mukavvaların barit ve çimento ile karıştırılıp radyasyon tutma özelliğine sahip yalıtım malzemesi, pet atıklarından çimentosuz beton, çağdaş fiber kerpiç üretimi gibi birçok projeye imza atmış olan Binici, projenin içeriği hakkında bilgi vererek, "Afşin-Elbistan Termik Santralinin uçucu külü, sınıfsız bir kül olduğundan çimento ve beton üretiminde kullanılamamaktadır. Bu kül proje kapsamında dolgu malzemesi olarak değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacak. Bu çalışmadan elde edilecek olumlu sonuçlar, söz konusu külün ülke genelinde yeni bir alanda yaygın olarak kullanımını mümkün kılacak. Diğer yandan demir çelik fabrikalarının bir atığı olan yüksek fırın cürufu da aynı amaçlarla proje kapsamında değerlendirilecek. Ülkemizde bol miktarda bulunan bu atıklar, söz konusu proje ile değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacak" dedi.

Proje kapsamında üretilecek kompozit malzemenin birçok avantajı olduğuna dikat çeken Binici, "Üretilecek kompozit malzemenin birçok avantajı bulunuyor. Bunlar atıkların değerlendirilmesi, ekonomik olması, yüksek çekme ve eğilme dayanımı, düşük aşınma değeri, düşük su emme oranı, pürüzsüz yüzey, renk çeşitliliği olarak sayılabilir. Söz konusu bu atık malzemeler kompozit tahta üretiminde kullanılırken birçok deneysel çalışma yapılacağından projeyi teknolojik ve ar-ge açısından özgün ve yenilikçi kılıyor. Bu proje, elde edilecek bulgular tamamen orijinal olacağından bilime, literatüre ve sanayiye ciddi katkı sağlamayı amaçlamaktadır."dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler