1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Transmark Çanakkale’de 19 MW’lık JES kuracak

Transmark Çanakkale’de 19 MW’lık JES kuracak

Hollandalı Transmark Renewables, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde iki üniteli toplam 19 MW kapasiteli Transmark Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurmayı planlıyor.

Transmark Çanakkale’de 19 MW’lık JES kuracak

Enerji Günlüğü - Hollandalı Transmark Renewables, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde iki üniteli toplam 19 MW kapasiteli Transmark Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurmayı planlıyor.

Hollandalı jeotermal enerji şirketi Transmark Renewables’ın Türkiye kolu Transmark Turkey Gülpınar Yenilenebilir Enerji Üretim San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Yukarıköy Mahallesi’nde 19 MW’lık Transmark Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulması planlanıyor. Tesisin yılda 152 milyon kWh elektrik üretmesi bekleniyor. Üretilen elektriğin tesis edilecek DM üzerinden Ayvacık TM’nin OG barasına bağlanması planlanıyor.

PROJEDE TEKNOLOJİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPILACAK

Şirket JES projesinde teknoloji değişikliğine gidecek. 92 milyon lira değerindeki teknoloji değişikliği projesi kapsamında, İR:17/44 nolu iki poligondan oluşan ruhsat alanında 96,5 bin metrekarelik alanda kurulması planlanan jeotermal santralin kurulu gücünde bir değişiklik yapılmayacak. Ancak daha önce 4,9 MW+14,1 MW olmak üzere iki ünite halinde projelendirilen santralin kapasitesi 3,2 MW+15,8 MW olarak revize edilecek. 

Teknoloji değişikliği ile sadece su soğutmalı sistemden, hem su hem de hava veya sadece hava soğutmalı sisteme geçilecek. Bununla teknolojik yeniliklerden yararlanma ve verimliliğin arttırılması amaçlanıyor. Ayrıca bölgedeki su kaynaklarının aşırı tuzlu olması nedeniyle suyun tesis içinde kullanımının çok da uygun olması böylesi bir teknoloji değişikliğinde önemli rol oynadı. 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler