1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türbin bakım tedarikçileri maliyet baskısı altında

Türbin bakım tedarikçileri maliyet baskısı altında

Rüzgar türbini operatörlerinin hizmet ve bakım sağlayıcılarına yönelik artan talepleri ve bakım/onarım hizmetlerinde giderek artan maliyet baskıları, tedarikçileri düşündürüyor. 

Türbin bakım tedarikçileri maliyet baskısı altında

Enerji Günlüğü - Rüzgar türbini operatörlerinin hizmet ve bakım sağlayıcılarına yönelik artan talepleri ve bakım/onarım hizmetlerinde giderek artan maliyet baskıları, tedarikçileri düşündürüyor. 

Rüzgar santrallerinde türbin bakım ve onarım hizmetleri her geçen gün müşteri bazında biçimlenen özgün sözleşmelere doğru bir eğilim kazandı. Standart bakım şablonları giderek terk edilirken, santral operatörleri giderek bakım süreçlerini de kendileri belirlemek istiyor. Çünkü standart komple bakım sözleşmeleri standart bir maliyet getirirken, operatörler ihtiyaç duyulan özgün sorunlara odaklanan sözleşme arayışında oluyor. 

Bu da her müşteri için özgün sözleşmeler gerektiren ve hizmet tedarikçileri açısından maliyetleri artıran bir gelişme. İşin farklı bir boyutu da bu tür ‘özgün’ sözleşmelerin aslında bazı riskleri operatörlerin üstünde bırakması.  

Bu yeni yaklaşım, örneğin Almanya’daki hizmet tedarik piyasasında henüz nihai sonuçlarını göstermiş değil. Çünkü sözleşmelerin çoğu eski tarihli. Ancak hizmet sağlayıcılar üzerindeki maliyet baskısı giderek daha çok hissedilir oldu. 

TEDARİKÇİLER ÇÖZÜM ARAYIŞINDA

Gelişmeler bazı tedarikçileri çözüm arayışlarına itti. Seçeneklerden biri kullanılmış yedek parçaları yeniden kullanmak. 

Başka bir sorun da operatörlerin işletme, bakım ve onarım süreçleriyle ilgili bilgi birikimi konusundaki eksikleri. Sorunları kendi çabalarıyla çözmeye çalışan işletmecilerin sıklıkla daha büyük sorunlara yol açmaları, bu konuyu daha görünür hale getirdi. Bilgi ve deneyim eksikliklerinin bir şekilde giderilmesinin de karşılaşılan sorunları en aza indirmeye yardımı olabileceği düşünülüyor. 

ÇARESİZ KALAN TEDARİKÇİLER BİRLEŞMEYE YÖNELİYOR

Korozyondan koruyucu tedbirlerden tasarruf edilmesi de önemli arıza nedenleri arasında. Nakliye, depolama veya kurulum hasarlarını düzeltmemek; yanlış kaplama sistemleri seçmek veya korozyon koruma uygulamasının yetersiz bir şekilde uygulanmasını sağlamak gibi tercihler sonradan hem operatörün hem bakım hizmeti tedarikçisinin işini zorlaştırıyor. Korozyonla ilgili bu sıkıntılar doğal olarak deniz türbinlerinde çok daha ön plana çıkıyor. 

Bakım ve onarım hizmeti sağlayıcılarının giderek öne çıkan başka bir sorunu ise nitelikli uzman temini konusu. Birçok Avrupalı şirkette çok sayıda açık kadro bulunuyor. Nitelikli uzman sorunu, diğer sorunlarla birleştiğinde, bakım hizmeti tedarikçilerini şirket birleşmelerine kadar varan farklı çözümlere yöneltiyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler