1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TürkAkım’dan gaz ihracatına Hollanda’dan lisans iptali

TürkAkım’dan gaz ihracatına Hollanda’dan lisans iptali

Hollanda, TürkAkım doğalgaz boru hattını işleten South Stream Transport şirketinin ihracat lisansını iptal etti. Türkiye ve Avrupa’nın bu iptalden etkilenmeyeceği kaydedildi.

TürkAkım’dan gaz ihracatına Hollanda’dan lisans iptali

Enerji Günlüğü - Rus doğalgazını Karadeniz ve Türkiye üzerinden doğu ve güney Avrupa ülkelerine taşıyan TürkAkım doğalgaz boru hattının ihracat lisansı iptal edildi. 

Rus doğalgazını Karadeniz ve Türkiye üzerinden doğu ve güney Avrupa ülkelerine taşıyan TürkAkım doğalgaz boru hattını işleten Rus şirket South Stream Transport B.V., ihracat lisansının Hollanda hükümeti tarafından iptal edildiğini açıkladı. 

South Stream Transport B.V. yaptığı açıklamada, 18 Eylül’de şirketin ihracat lisansının planlanandan önce iptal edildiği bildirdi. Şirket ayrıca gaz nakliyatına devam edeceğini ve lisansın yenilenmesi için başvuruda bulunduğunu kaydetti. 

Ancak South Stream Transport B.V. yaptırımların gaz taşımacılığına kısıtlama getirmediğinin altını çizerken, şirket ihracat lisansının yenilenmesi için başvuruda bulunduğunu ekledi.

Rusya ile Türkiye arasında inşa edilen 31,5 milyar metreküp kapasiteli TürkAkım boru hattı Ocak 2020'de açılmıştı. Bu boru hattı ile Rus doğalgazı, Ukrayna'dan transit geçişe gerek kalmadan Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupa'nın doğusuna ve güneyine ulaştırılabiliyor.

TÜRKAKIM’DAN GAZ AKIŞI %25 AZALDI

Öte yandan Avrupa Gaz Taşıma Sistemi Operatörleri Ağı (ENTSOG) verilerine göre,  Rus doğalgazının TürkAkım doğalgaz boru hattı üzerinden Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatı Eylül ayı sonunda bir önceki aya göre dörtte bir oranında düştü.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler