1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye-Azerbaycan KEK 10’uncu Toplantı Protokolü onaylandı

Türkiye-Azerbaycan KEK 10’uncu Toplantı Protokolü onaylandı

Türkiye Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu 10. Dönem Toplantısı Protokolü onaylandı.

Türkiye-Azerbaycan KEK 10’uncu Toplantı Protokolü onaylandı

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı, Türkiye Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu 10. Dönem Toplantısı Protokolünü onayladı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Karma Ekonomik Komisyonu (KEK)10. Dönem Toplantısı Protokolü, 7641 sayılı ve 15 Eylül 2023 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca onaylandı. 

Birçok başlıkta yapılacak işleri belirleyen Karma Ekonomik Komisyonu Protokolünün Enerji ve Madencilik başlığı altında, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek aşağıda sıralanan 17 alt başlık yer aldı. 

  • Başta Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Boru Hatları ile Petrol taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Azerbaycan Devleti Petrol Şirketi (SOCAR) olmak üzere iki ülke kamu ve özel şirketlerinin var olan projeler ve yeni projelerde Azerbaycan’da, Türkiye’de ve üçüncü ülkelerde işbirliği imkanları araştırılacak. Taraflar aralarındaki mevcut doğalgaz alım satım ve taşıma anlaşmaları kapsamındaki işbirliğini, daha da iyileştirmek için destekleyecekler. 
  • Türk tarafı Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) aracılığıyla Azerbaycan entegre dağıtım şebekesi planlama, enerji altyapısının iyileştirilmesi ve genişletilmesi çalışmaları ve bu çalışmalar kapsamında gerekli hazırlıklar da dahil olmak üzere çeşitli konularda danışmanlık hizmeti verebilecek ve Azerbaycan tarafı, elektrik alanında ihtiyaç duyduğu ekipmanın piyasa şartlarına uygun olarak Türk şirketlerinden temin edilmesini teşvik edecek.
  • Türk kamu şirketlerinin Azerbaycan’daki mevcut ve potansiyel yatırımlarıyla petrol ve doğalgaz sahalarındaki yeni ortaklık girişimleri Azerbaycan tarafınca desteklenecek. 
  • Yeşil enerji konseptinin uygulanmasında işbirliği yapılacak. 
  • III. Azerbaycan-Türkiye Enerji Forumu gerçekleştirilecek. 
  • Azerbaycan’dan Türkiye’ye ve Türkiye zerinden Avrupa’ya doğalgaz iletim kapasitesinin arttırılması; Azerbaycan’dan Türkiye’ye mevcut iletim araçları üzerinden doğalgaz ve petrol arzının arttırılması; Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye ve Avrupa’ya arz edilebilecek alternatif doğalgaz kaynakları konusunda çalışmalar yürütülmesi; Azerbaycan’ın deniz alanlarında SOCAR ortaklığı ile gerçekleştirilebilecek petrol ve doğalgaz projeleri konusunda işbirliği geliştirilmesi konularında yüz yüze veya çevrimiçi görüşmeler4 sürdürülecek. 
  • Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında enerji alanında hükümetlerarası bir anlaşma hazırlanacak. 
  • Azerbaycan ve Türkiye arasında elektrik enerjisinin iletilmesine yönelik Türkiye-Azerbaycan Enterkoneksiyonu Projesi Çalışma Grubu toplantılarını sürdürecek ve bir eylem planı hazırlayacak. 
  • Türkiye tarafı; Azerbaycan iletici sisteminin, Avrupa İletim Sistemi Operatörleri Ağı ENTSO-E’ye üyelik sürecinin başlatılması ve ülkeler arasında senkronize katılımın sağlanmasına yönelik gerekli teknik desteği verecek. 
  • Nahçıvan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında elektrik ticareti alanında işbirliği yapılacak. 
  • Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattı çalışmaları hızlandırılacak. 
  • Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne elektrik enerjisi ihracatı faaliyeti için yapılan araştırmalar esas alınarak iki taraf arasında işletme anlaşması imzalanacak. 
  • Paris Anlaşması kapsamındaki (Md. 13) Gelişmiş Şeffaflık Mekanizması çerçevesinde Türkiye’de geçerli yeni hesap verebilirlik biçimlerinin uygulanması, IRD sistemine ilişkin mevzuat ve kurumsal düzeyde uygulanan reformlar hakkında bilgi vermek üzere Azerbaycanlı teknik personele ziyaretler, eğitimler ve seminerler düzenlenecek. 
  • Azerbaycan tabii kaynaklarına yönelik Tabii Kaynaklar Envanteri oluşturulması amacıyla ortak çalışmalar yapılacak. ,
  • Metalik madenler, endüstriyel ve enerji hammaddeleri ile doğal taşların araştırılması ve proje geliştirilmesi konularında işbirliğine yönelik ortak çalışmalar yürütülecek. 
  • Madencilik alanında bilgi ve tecrübe değişiminin sağlanması amacıyla uzmand eğişimi ve eğitim programı düzenlenecek. 
  • Maden aramayla ilgili olarak Ortak Girişim kurulmasının gerekliliği araştırılacak. 

Protokolü, 04 Kasım 2022 tarihinde Türkiye adına Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay; Azerbaycan adına da Başbakan Ali Esedov imzalamıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler