1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye enerji verimliliğinde 25 ülke arasında 16. sırada

Türkiye enerji verimliliğinde 25 ülke arasında 16. sırada

Amerikan Enerji Verimliliği Ekonomi Konseyi, Türkiye'yi enerji verimliliği konusunda 25 ülke arasında 16. sırada gösterdi.

Türkiye enerji verimliliğinde 25 ülke arasında 16. sırada

Enerji Günlüğü - Amerikan Enerji Verimliliği Ekonomi Konseyi, Türkiye'yi enerji verimliliği konusunda 25 ülke arasında 16. sırada gösterdi.

Amerikan Enerji Verimliliği Ekonomi Konseyi (ACEEE) tarafından 2018 yılında uluslararası düzeyde yapılan çalışmaya göre, Türkiye, enerji verimliliği konusunda 25 ülke arasında 16. sırada yer alıyor. Almanya ve İtalya’nın ilk sırayı paylaştığı listede Fransa üçüncü sırada yer alıyor. 

TÜRKİYE’DE DE ÇALIŞMALAR VAR

Türkiye’de de enerji tasarrufuyla ilgili çalışmalar var. Bunlardan biri de yakın zamanda hayata geçirilen Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi. Rehberin amacı, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na göre enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü olan kamu binaları için 2023 yılı sonuna kadar asgari yüzde 15 enerji tasarrufu sağlanması. Rehberde enerji tasarrufu için kamu binalarında alınacak önlemlerden de bahsediliyor. Bunların arasında;

    -Binalarda dış cephe yalıtımına ve pencere değişimine yönelik önlemlerin uygulanması,

    Yalıtım olmayan bölgelere yalıtım yapılması,

    -İç ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda en fazla 22, soğutma sezonunda ise en az 24 derece olması,

    -Önü kapalı olan radyatörlerin önlerinin ve üzerlerinin açılması, radyatör iç temizliği, çalışmayan vanaların değişimi, termostatik vana kullanılması,

    -Kapı ve pencerelerdeki kaçakların tespiti ve gerekli tamirat işlemlerinin yapılması,

    -Sıcak su ihtiyacının güneş enerjisinden karşılanması,

    -Kampüs içi ulaşımda bisikletli ve/veya elektrikli araçlar ile ulaşımın özendirilmesi,

    -Elektrikli cihazların ve aydınlatma ekipmanlarının kullanılmadıkları durumlarda kapatılmaları, uzun süre kullanılmayan elektrikli cihazların bekleme modunda bırakılmaması ve personele yönelik bilinçlendirme faaliyetleri yürütülmesi yer alıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler