1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye enerji yatırımlarında bölgenin gözdesi

Türkiye enerji yatırımlarında bölgenin gözdesi

Enerji Günlüğü - Türkiye’ye 2025 yılına dek en az 124,9 milyar euro enerji yatırımı yapılması bekleniyor.Güney Doğu Avrupa Enerji Enstitüsü...

Türkiye enerji yatırımlarında bölgenin gözdesi

Enerji Günlüğü - Türkiye’ye 2025 yılına dek en az 124,9 milyar euro enerji yatırımı yapılması bekleniyor.

Güney Doğu Avrupa Enerji Enstitüsü IENE tarafından açıklanan enerji görünümü değerlendirmesinde, gerek yatırım gerek talepte bölgenin lideri olarak gösterilen Türkiye’ye özel vurgu yapıldı. Rapora göre, Türkiye en kötü ihtimalle 124,9 milyar euro, en iyi ihtimalle de 141,6 milyar euro enerji yatırımı yapacak. 

13 ÜLKE YATIRIMLARININ YARISI TÜRKİYE’DEN

Batı Balkan ülkeleri, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 13 ülkenin incelendiği çalışmanın sonuçlarında Bölgenin enerji talebinin şekillenmesinde Türkiye'nin çıkışının baskın unsur olduğuna dikkat çekildi. 2016 ve 2025 yılları arasındaki enerji yatırımlarının iki senaryoya göre çalışıldığı raporda, bölgede tahmin edilen yatırımın en kötü ihtimalle 267 milyar euro, en iyi senaryoya göre ise 321 milyar euro olması bekleniyor. Türkiye’nin ise tek başına bu yatırımların neredeyse yarısını gerçekleştireceği öngörülüyor.

YATIRIMLARDA ASLAN PAYI ELEKTRİK ÜRETİMİNE

Bölge genelinde güneş, rüzgar, jeotermal, biokütle vb. yenilenebilir enerji yatırımlarının toplamda 40 ila 50 milyar euro olmasının beklendiği rapora göre, yatırımlarda başı çeken nükleer ve termik santral başta olmak üzere elektrik üretimine ayrılacak kaynak 146 milyar doları aşacak. Bölgelerarası mega proje yatırımlarının hacmi ise 60 milyar doların üzerinde.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler