1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye İş Bankası enerji işine giriyor

Türkiye İş Bankası enerji işine giriyor

İş Bankası Grubu, başta elektrik üretimi ve ticareti olmak üzere entegre bir enerji portföyü oluşturmak amacıyla İş Enerji Yatırımları AŞ adı altında yeni bir şirket kurdu.

Türkiye İş Bankası enerji işine giriyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin önde gelen finans ve sanayi gruplarından İş Bankası Grubu, son yıllarda maliyetlerin arttığı elektrik sektöründe faaliyet gösterecek yeni bir şirketi faaliyete geçirdi.

Ana faaliyet kolu olan bankacılık ve finansal hizmetler dışında cam (Güneş panellerinde kullanılmak üzere solar cam da üretiyor), sigorta, gayrimenkul yatırım ortaklığı ve teknoloji gibi farklı sektörlerde iştirakleri aracılığıyla hizmet veren İş Bankası Grubu, elektrik üretimi başta olmak üzere enerji sektörünü de bünyesine alarak faaliyet alanlarını daha da genişletmeyi hedefliyor.

Grup, başta elektrik üretimi ve ticareti olmak üzere entegre bir enerji portföyü oluşturmak için İş Bankası’nın yüzde 100 hissedarı olduğu Trakya Yatırım Holding A.Ş. çatısı altında İş Enerji Yatırımları A.Ş.’yi kurdu.

Kısaca İş Enerji olarak adlandırılan şirket; başta hidrolik, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olacak şekilde elektrik enerjisi üretimi ile ticaretini yapan tesis ve şirketlere iştirak edebilecek. İş Bankası Grubu, halen 800 MW’ın üzerinde kurulu güce sahip yenilenebilir enerji santrallerindeki hissedarlıkları ile sektörde aynı zamanda yatırımcı konumunda.

ENERJİ DÖNÜŞÜMDE ETKİN ROL ÜSLENECEK

Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan etkilerin, ülkelerin enerji verimliliklerini artıracak ve enerji bağımlılıklarını azaltacak yapısal dönüşümleri gerçekleştirmelerinin önemini bir kez daha gesterdiğini belirten İş Bankası Grubu yetkilileri, İş Enerji’nin de gerçekleştireceği yatırımlarla söz konusu dönüşüm sürecinin etkili bir aktörü olmayı amaçladığını ifade etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMINA DESTEK

İş Enerji, hidrolik, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim yapan santrallere portföyünde ağırlıklı olarak yer vermeyi hedefliyor. Bu çerçevede İş Bankası’nın İş Enerji’yi faaliyete geçirmesi, sürdürülebilirlik yaklaşımının bir parçasını oluşturan yeşil ekonomi dönüşümüne katkı sağlama anlayışını da pekiştirecek bir adım olarak nitelendirildi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMI

İş Bankası Grubu, 2021 yılından itibaren tedarikin mümkün olduğu noktalarda yenilenebilir enerji kullanmaya başladı. İş Bankası, 2015 yılı sonrasında, elektrik üretim yatırımlarına yönelik yeni proje finansmanlarının tamamını yenilenebilir enerji projelerine ayırdı. Bankanın toplam enerji üretim projeleri portföyünün yüzde 75’i yenilenebilir enerjiden oluşuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler