1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye Meis Adası yakınlarındaki sondaj çalışmalarını erteliyor

Türkiye Meis Adası yakınlarındaki sondaj çalışmalarını erteliyor

Türkiye, Yunanistan ile gerginliğe neden olan Meis Adası yakınlarındaki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını müzakereler için bir süre bekletecek.  

Türkiye Meis Adası yakınlarındaki sondaj çalışmalarını erteliyor

Enerji Günlüğü - Türkiye, Yunanistan ile gerginliğe neden olan Meis Adası yakınlarındaki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını müzakereler için bir süre bekletecek.  

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldığı bir televizyon kanalında Türkiye ile Yunanistan arasında geçen hafta tırmanan kıta sahanlığı gerginliğinde yumuşamaya işaret eden açıklamalarda bulundu. Yunanistan'la bir diyalog zemininin devam ettiğini belirten Kalın, "Son NAVTEX yayınlandığında Yunanistan tarafı çok aşırı bir tepki verdi. Sanki biz gidip hemen Meis Adası'nı işgal edecekmişiz gibi, böyle bir şey söz konusu değil. Oruç Reis'in arama tarama yapması planlanan yer Meis Adası'na 180 kilometre mesafede. Yani yanında falan, kıta sahanlığında değil. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız, 'madem bu müzakereler devam edecek bir görelim önümüzü, bir müddet bekletelim' dedi. Şimdilik de bir müddet bekletebiliriz” ifadesini kullandı. 

YUNANİSTAN’DAN DA OLUMLU AÇIKLAMALAR YAPILDI

Yunanistan hükümet sözcüsü Stelya Petsas da bugün yaptığı açıklamada Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de hareket halinde olan donanma gemilerinin sayısını azalttığını açıklamış ancak Türkiye tarafından konuya ilişkin bir açıklama gelmemişti. Petsas ayrıca Atina’nın Türkiye ile "uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde" müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğunu da kaydetmişti. 

Türkiye geçen hafta Antalya limanında demirli olan Oruç Reis gemisinin Yunanistan'ın Rodos, Kerpe ve Kızılhisar (Meis) adalarının güneyinde sismik araştırma yapacağını açıklayarak NAVTEX ilan etmişti. Bu açıklama Atina ile Ankara arasındaki gerilimi tırmandırmıştı. Yunan hükümet sözcüsü Petsas Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Hükümetimiz, Yunanistan’ın egemenliğinin ihlal edilmesini kabul etmeyeceğini ve egemenlik haklarını korumak için ne gerekiyorsa yapacağını bütün taraflara altını çizerek duyuruyor" demişti. 

Akdeniz’de çalışmalarını yürüten Türkiye, şimdiye kadar 5 sondaj kuyusunu tamamladı. 2020 içerisinde 5 yeni derin deniz sondajı daha yapacağını duyurdu. Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik arama gemileri de arama faaliyetlerini Akdeniz’de sürdürüyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler