1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile ilk temas!

Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile ilk temas!

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Akdeniz’de seyrederken onu takip eden Yunan savaş gemilerden Limnos ile Türk savaş gemisi Kemal Reis’in hafif çarpıştığı kaydedildi. 

Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile ilk temas!

Enerji Günlüğü - Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Akdeniz’de seyrederken onu takip eden Yunan savaş gemilerden Limnos ile Türk savaş gemisi Kemal Reis’in hafif çarpıştığı kaydedildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, petrol ve doğalgaz araştırmaları yapmak üzere Akdeniz’de bulunan Oruç Reis'e saldırılmaması gerektiğini, saldırılacak olursa bunun bedelini "ağır olacağını" ve bunun ilk cevabının verildiğini açıklamıştı. Kafalarda bölgede bir çatışma yaşanıp yaşanmadığı sorularına yol açan bu açıklamayı aydınlatacak bir gelişme yaşandığı kaydedildi. Bir Yunan savunma kaynağı, Doğu Akdeniz'deki mücadele esnasında bir Yunan ve bir Türk savaş gemisi arasında "kaza" yaşandığını söyledi. 

Reuters’ta yer alan habere göre, Oruç Reis Güney Kıbrıs ile Girit arasında seyrederken onu birkaç Yunan gemisi takip ediyordu. Çarşamba günü takip eden gemilerden biri olan Limnos, Oruç Reis'e yaklaşırken Kemal Reis isimli geminin önüne çıktı. Limnos kafa kafaya çarpışmanın önüne geçmek için manevra yaptı ve iki gemi arasında ufak bir çarpışma yaşandı.

Türkiye ve Yunanistan tarafından ise konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Akdeniz'de Türkiye'nin bölgeye savaş gemilerinin eşlik ettiği sismik araştırma gemisi Oruç Reis'i göndermesiyle gerilim artmıştı. Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları konuyu görüşmek üzere bugün bir araya gelecek.  

FRANSA İLE YUNANİSTAN ORTAK TATBİKATA BAŞLADI

Öte yandan Fransa ile Yunanistan dün Girit açıklarında ortak deniz tatbikatına başladı. Yunanistan Savunma Bakanlığı’nın duyurduğu tatbikat Türkiye'nin sismik çalışma yaptığı alanı da kapsıyor. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Oruç Reis gemisiyle hidrokarbon arama faaliyetlerine tepki göstermiş ve Doğu Akdeniz’de ülkesinin askeri varlığını artıracağını bildirmişti. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis de sosyal medya hesabı üzerinden Fransızca olarak yaptığı paylaşımda Macron'u "Yunanistan'ın gerçek bir dostu" olarak nitelendirdi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler