1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Enerji Bakanlığı: Oruç Reis rutin bakım ve ikmal için geri döndü

Enerji Bakanlığı: Oruç Reis rutin bakım ve ikmal için geri döndü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin aylık ikmal ve bakım için Antalya Limanı’na döndüğünü ve gerekli işlemlerin ardından görevine geri döneceğini açıkladı.

Enerji Bakanlığı: Oruç Reis rutin bakım ve ikmal için geri döndü

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin aylık ikmal ve bakım için Antalya Limanı’na döndüğünü ve gerekli işlemlerin ardından görevine geri döneceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 10 Ağustos’tan bu yana Akdeniz’de Demre-1 lokasyonunda sismik arama ve araştırma faaliyetleri yürüten ve görev süresi dolmadan Antalya Limanı’na geri dönen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, geminin her zaman gerçekleştirdiği rutin faaliyeti kapsamında aylık ikmal ve bakım için limana döndüğü ve ikmal ve bakım işlemlerinin ardından sismik arama ve araştırma faaliyetlerine devam edeceği kaydedildi.

Enerji Bakanlığı’nın yayınladığı duyuru şöyle:

“Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 10 Ağustos’ta Akdeniz’de Demre-1 lokasyonunda sismik arama ve araştırma faaliyetlerine başlamıştı. Oruç Reis bugüne kadar söz konusu sahada 3.525 km sismik veri toplama işlemini gerçekleştirmiştir.

Oruç Reis, çalışma prensibi gereği ayda bir planlı bakım, personel değişimi ve sonraki görev hazırlıkları için limana dönmektedir.

Aylık periyotlarla ikmal ve bakım için geminin limana dönmesi, her zaman gerçekleştirdiği rutin faaliyetidir. Gemi, ikmal ve bakım işlemlerinin ardından sismik arama ve araştırma faaliyetlerine devam edecektir.

Öte yandan; Türkiye, Akdeniz’de uluslararası hukuka dayanan arama ve sondaj faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir. Yavuz Sondaj Gemisi halen Selçuklu-1 kuyusunda, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi de Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine devam etmektedir.”

ORUÇ REİS NATO NEZDİNDE YAPILAN MÜZAKERELER SONRASI GERİ DÖNDÜ İDDİASI

Öte yandan yabancı basında, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin NATO nezdinde yapılan müzakereler çerçevesinde Antalya Limanı'na geri döndüğü haberleri yer aldı.

Euronews’in haberine göre, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilim NATO'nun araya girmesiyle giderildi. İki ülke arasında başlayan görüşmelerin ardından Doğu Akdeniz'de sismik araştırmalar yapan Oruç Reis gemisi, 13 Eylül 2020 Pazar günü Antalya Limanı'na döndü. Oruç Reis’in 25 Eylül'e kadar bölgede çalışması planlanmıştı.

Ankara’nın Oruç Reis'in bölgeden çekilmesi kararıyla diplomasiye şans vermek istediği belirtilirken, Oruç Reis'in limana dönmesinin Atina tarafında memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler