1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye talep artışına karşı depolara gaz basıyor

Türkiye talep artışına karşı depolara gaz basıyor

Son dönemde fiyatları hızla artan doğalgazın kullanım alanlarını yaygınlaştıran Türkiye, arz-talep dengesizliği yaşamamak için kış aylarına hazırlıklı girmek için çalışıyor.

Türkiye talep artışına karşı depolara gaz basıyor

Enerji Günlüğü - Son dönemde fiyatları hızla artan doğalgazın kullanım alanlarını yaygınlaştıran Türkiye, arz-talep dengesizliği yaşamamak için kış aylarına hazırlıklı girmek için çalışıyor.  

Dünyadaki enerji krizine karşı, kış aylarında gaz sıkıntısı yaşanmaması için hazırlıklarını sürdüren Türkiye, doğalgaz ulaştırılan yerleşim birimi sayısını arttırma konusundaki çalışmalara aralıksız devam ediyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin dünyadaki gaz tedarik sıkıntısından etkilenmemesi için kış öncesi her türlü tedbiri aldıklarını öyledi. Bu arada doğalgaz konforunun ülke çapında giderek daha da yayıldığını hatırlatan Dönmez, bu konudaki güncel verileri aktardı. 

İL MERKEZLERİ TAMAM

Türkiye’de 2000’li yılların başında sadece 5 şehirde doğal gaz kullanılıyordu. Bugün 81 il merkezinin tamamında doğalgaz tüketiliyor. 604 ilçe ve belde ile 171 OSB’ye de gaz ulaştırılmış durumda. Söz konusu dönemi başında 1,3 milyon doğal gaz abonesi bulunurken, bugün bu sayı 18 milyona dayandı. 

3.5 YILDA DÜNYAYI SARDI 

Doğalgaz hizmetlerinin yaygınlaşması için sadece son üç buçuk yılda dünyanın çevresini dolaşabilecek uzunlukta, 40 bin kilometre uzunluğunda doğal gaz iletim ve dağıtım hattı döşendi. Böylece Türkiye’deki toplam dağalgaz iletim ve dağıtım şebeke uzunluğu 182 bin kilometreye ulaştı. 

5 YILDA 367 YERLEŞİME DAHA GAZ

Enerji yönetimi, her bir vatandaşın doğal gaz konforunu yaşaması adına mümkün olan bütün yerleşim yerlerine doğal gaz ulaştırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, GAZBİR üyesi doğalgaz dağıtım şirketlerinin programlanmış yeni yatırımlarıyla, 2021-2026 döneminde ilave 367 yerleşim yerine daha doğal gaz arzı sağlanacak. Bu yılın sonunda doğal gaz verilen yerleşim yeri sayısı ise 37 adetlik artışla, 604’ten 640’a ulaşacak. 

KAPISINDAKİ GAZI KULLANAMAYANLAR

Yapılan dağıtım yatırımları sayesinde ülke nüfusunun yüzde 82’sine doğal gaz kullanım imkânı sunuldu. Doğal gazdan aktif olarak faydalanan nüfus ise 56 milyona çıkarıldı. Doğal gaz ulaştığı halde bundan faydalanmayan bir kesim de söz konusu. Dağıtım şirketleri, kendi görev alanlarındaki gaz kullanımının yaygınlaştırılması için de çaba harcıyor. Kimi bölgelerde imar sorunları, bazı yerlerde ise tüketicinin gaz kullanımı için gereken harcamayı karşılamakta güçlük çekmesi, kapısına kadar ulaştığı halde vatandaşın bu hizmeti alamayışının başlıca nedenlerinden. 

KIŞ HAZIRLIĞI: DEPOLAR DOLUYOR 

Yaklaşan kış öncesi doğal gaz depolama tesislerinde doluluk oranı yüzde 75’e ulaştı. Halihazırda Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi 1 milyar metreküp, Silivri depolama tesisi ise 3.14 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip. Kış mevsimi öncesi Tuz Gölü yer altı deposu tam olarak doldurdu. Silivri’deki depoya doğal gaz enjeksiyonu ise devam ediyor. Mevcut gaz çekiş seviyesine göre depolardan kış mevsimi boyunca iletim sistemine gaz verilebilecek.

FSRU: YÜZER LNG TERMİNALLERİ

Türkiye'nin enerji arz güvenliğine yönelik kaynak çeşitliliği sağlama açısından önem taşıyan diğer araç ise FSRU olarak da tanımlanan, yüzer LNG terminalleri. BOTAŞ’ın inşa ettirip Haziran 2021’de devreye aldığı Hatay’daki BOTAŞ Dörtyol Terminali’ne bağlanan Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi bunlardan biri. Yaklaşık 110 milyon metreküp doğal gaza eş değer 170 bin metreküp sıvı LNG depolama kapasitesine sahip bu tesis, şebekeye günde 28 milyon metreküplük gaz verebiliyor. Bir diğer FSRU projesi Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi’nin yapım çalışmaları ise sürüyor. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler