Enerji Günlüğü- Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS), Münih’te düzenlenen Energy Storage Systems Summit Europe 2025’e katılarak Türkiye’yi temsil etti. Zirve, Avrupa’nın teknoloji sağlayıcılarını, yatırım gruplarını ve politika yapıcılarını bir araya getirerek, enerji depolama teknolojilerinin Avrupa enerji dönüşümündeki rolünü değerlendirme zemini oluşturdu.
EDSİS heyeti, etkinlik boyunca pazar dinamiklerini, yatırım eğilimlerini ve regülasyon vizyonlarını yerinde inceledi.
AVRUPA "UZUN SÜRELİ DEPOLAMA" ÜZERİNE ODAKLANIYOR
EDSİS Yönetim Kurulu Başkanı C. Can Tutaşı, zirveden elde edilen bulgulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tutaşı, "Bu yıl Münih’te çok net bir tablo vardı; enerji depolama, Avrupa’nın enerji dönüşüm stratejisinin merkezine yerleşmiş durumda" dedi. Tutaşı, ülkelerin enerji sistemini yalnızca saatlik değil, günler ve haftalar düzeyinde dengeleyebilen çözümler için yatırımlarını artırdığını belirtti.
Zirvede ayrıca enerji yönetiminde dijitalleşme ve yapay zeka uygulamalarının giderek daha fazla öne çıktığı yönünde ortak bir görüşün bulunduğunu aktardı.
TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK EŞİK
Tutaşı, Türkiye açısından ortaya çıkan tabloyu da değerlendirdi. Tutaşı, "Enerji depolama artık yalnızca bir teknoloji değil; enerji sistemlerinin kaderini belirleyen stratejik bir kapasite. Depolamaya yatırım yapan ülkeler dönüşümü yönetecek, yapmayanlar geride kalacak" ifadelerini kullandı.
Tutaşı, Türkiye'nin doğru adımlar ve güçlü bir sanayi yapılanmasıyla bu dönüşümün yalnızca takipçisi olmayıp, "bölgesine yön veren bir güç" haline gelmesine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.





