1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ücretsiz doğalgaz uygulamasının detayları belirlendi

Ücretsiz doğalgaz uygulamasının detayları belirlendi

Konutlarda bir aylık ücretsiz doğalgaz uygulaması ile bir yıl boyunca sürecek olan 25 metreküpe kadar ücretsiz doğalgaz uygulamasının detayları belli oldu. Ön ödemeli sayaçlarda bedelsiz kredi eklenecek.

Ücretsiz doğalgaz uygulamasının detayları belirlendi

Enerji Günlüğü - Konutlarda bir aylık ücretsiz doğalgaz uygulaması ile bir yıl boyunca sürecek olan 25Sm3’e kadar ücretsiz doğalgaz uygulamasının detayları belli oldu. Ön ödemeli sayaçlarda bedelsiz kredi eklenecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), uygulamayla ilgili Doğalgaz Tüketimine İlişkin Sistem Kullanım bedelleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar’ı yayınladı. Usul ve Esaslar konutlarda bir aylık ücretsiz doğalgaz uygulaması ile bir yıl boyunca sürecek olan 25Sm3’e kadar ücretsiz doğalgaz uygulamasının detaylarını içeriyor. 

MALİYETİ ENERJİ BAKLANLIĞI KARŞILAYACAK

Buna göre konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin, 24 Nisan 2023 tarihinden itibaren (bu tarih dahil) 31 Mayıs 2023 (bu tarih dahil) tarihine kadarki ilk fatura tahakkukları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından karşılanacak. 

Ayrıca konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 01 Mayıs 2024 tarihine kadar tahakkuk edecek her bir faturasındaki 25Sm3’e kadarki doğalgaz tüketimleri ile bu tüketim miktarına tekabül eden diğer tutarlar da Bakanlık bütçesinden karşılanacak. 

MERKEZİ SİSTEMLE ISINAN ABONELER

Söz konusu süreler boyunca faturalarda, ücretsiz doğalgaz uygulamalarıyla ilgili bedel alınmayan tüketim miktarlarıyla hakkında açıklayıcı ifadelere yer verilecek. 

Faturalandırma dönemi içinde ölçülen tüketim 25Sm3 seviyesine ulaşmazsa, 25Sm3’ten eksik kalan kısım sonraki dönemlerde indirime konu edilemeyecek. Merkezi ısıtma sistemine bağlı konut, ibadethane ve cemevlerinde indirim miktarı; konut, ibadethane ve cemevi sayısı, toplam tüketici sayısından çıkarıldıktan sonra kalan sayının 25Sm3’le çarpılması yoluyla bulunacak. 

ÖN ÖDEMELİ SAYAÇLARA BEDELSİZ KREDİ YÜKLENECEK

Ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerine ön ödemeli sayaçlarının 24 Nisan 2023 tarihinden sonra sayaçların ilk okunması sırasında, okunan endeks değeri üzerinden tüketim miktar veya tutarları, alacak olarak kaydedilecek. İkinci ve sonraki sayaç okumalarında da 25Sm3’e kadarki olan miktar veya tutar, abonenin alacağı olarak kaydedilecek. Bu kapsamdaki aboneler ilk doğalgaz kredisi satın alımı yaptıklarında, alacak kayıtları, bedelsiz kredi olarak hesaplarına yüklenecek. 

DAĞITIM ŞİRKETLERİ EN AZ BİR KEZ BİLDİRİM YAPMAK ZORUNDA

Dağıtım şirketleri, kapsam dahilindeki bütün abonelerinden mekanik sayaç kullananlara en geç 31 Mayıs 2023 tarihine kadar en az bir kere fatura düzenlemeyecek. Ön ödemeli sayaç kullanan abonelere de aynı tarihe kadar en az bir defa sayaç okuma bildirimi bırakacaklar.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler