1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Uçucu bileşik kontrolü yapmayan tesislere Çevre Kanunu cezası

Uçucu bileşik kontrolü yapmayan tesislere Çevre Kanunu cezası

Uçucu organik bileşiklerin kontrolünü sağlamayan dolum tesislerine 60.000 lira para cezası kesilecek. İstasyonlar 30.000, tankerler ise 3.000 lira cezayla karşı karşıya kalacak. 

Uçucu bileşik kontrolü yapmayan tesislere Çevre Kanunu cezası

Enerji Günlüğü - Uçucu organik bileşiklerin kontrolünü sağlamayan dolum tesislerine 60.000 lira para cezası kesilecek. İstasyonlar 30.000, tankerler ise 3.000 lira cezayla karşı karşıya kalacak. 

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlandı. 

UÇUCU BİLEŞİK KONTROLÜ YAPMAYANA ÇEVRE CEZASI

Son olarak Aralık 2020’de düzenlenen para cezaları hakkında, bazı enerji segmentlerini ilgilendiren değişiklikler getirildi. Buna göre benzin ve naftanın depolanması, dolumu ve tankerlerle nakliyesine ilişkin terminaller, dolum adaları veya akaryakıt istasyonlarında kullanılan her türlü düzenek, tesis ile tankerlerden salınan uçucu organik bileşiklerin kontrolüne ilişkin Bakanlıkça belirlenen esas ve kriterlere uymayan terminaller veya dolum adaları için 60.000 TL para cezası kesilecek.

Aynı gerekçeyle akaryakıt istasyonları 30.000 TL; tankerler ise 3.000 TL idari para cezası ödemek zorunda kalacaklar. 

Bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen tesislere kesilecek para cezaları daha önce Türkiye Çevre Ajansı’nın kuruluş düzenlemesiyle de duyurulmuştu. Son düzenleme, para cezalarının Çevre Kanunu kapsamına alınmasını sağlamış oldu. 

SIFIR ATIK YÖNETİM SİSTEMİ KURMAYANLARA 20 BİN LİRA CEZA

Sıfır atık yönetim sistemi kurmakla yükümlü olduğu halde kurmayanlara ve/veya kurduğunu belgeleyemeyenlere de 20.000 TL ceza kesilecek. 

SERA GAZLARI DA KONTROL ALTINDA OLACAK

Sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak sera gazı emisyonu izleme planını sunmayanlara veya süresi içerisinde güncellemeyenlere 24.000 TL para cezasına hükmedilecek. 

Doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanlar da 36.000 TL tutarında ceza ödeyecekler. 

YETKİSİZ MOTOR YAĞI DEĞİŞİMİ DE CEZALANDIRILIYOR

Ayrıca yetki belgesi bulunmaksızın motor yağı değişimi yapan işletmelere 60 gün içinde yetki belgesi almaları için yazılı ihtarda bulunulacak. Yazılı ihtara rağmen yetki belgesi bulunmaksızın motor yağı değişimi yapan işletmeler de 10.000 TL idari para cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler