1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ürdün İsrail ile yapacağı doğalgaz anlaşmasını askıya aldı

Ürdün İsrail ile yapacağı doğalgaz anlaşmasını askıya aldı

Enerji Günlüğü - Ürdün, İsrail’le imzalama hazırlığında olduğu 15 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasını askıya aldı.Ürdün gazetesi al-Ghad,...

Ürdün İsrail ile yapacağı doğalgaz anlaşmasını askıya aldı

Enerji Günlüğü - Ürdün, İsrail’le imzalama hazırlığında olduğu 15 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasını askıya aldı.

Ürdün gazetesi al-Ghad, Amman yönetiminin İsrail’le imzalama hazırlığında olduğu 15 milyar dolarlık gaz anlaşmasını askıya aldığını bildirdi.

İsrail'in, Leviathan doğalgaz sahasındaki doğalgaz rezervlerinin % 85 hissesini elinde tutan Noble Energy ve Delek Group'un tekeline son vermek için harekete geçmesinden bir hafta sonra Ürdün'den anlaşmanın askıya alındığı kararı geldi. İsrail Antitröst kuruluşu Direktörü David Gilo, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Akdeniz’deki “Leviathan” gaz arama bölgesinde ABD'li Noble Energy ve İsrailli Delek enerji şirketleri arasındaki işbirliğinin “tekelleştiğini” vurgularken, ya çokuluslu bu konsorsiyumun dağılması ya da tarafların Leviathan ya da Tamar gaz sahalarındaki hisselerini satmasını talep etmişti.

NOBLE ENERGY ÜRDÜN'E 1.6 TRİLYONKÜP DOĞALGAZ GÖNDERECEKTİ

Noble Energy, Ürdün Ulusal Elektrik Şirketi ile geçtiğimiz yıl bağlayıcı olmayan bir niyet belgesi yayımlamıştı. 15 yıllığına 15 milyar dolarlık bir mutabakatı içeren belgenin bağlayıcı özelliğinin bulunmaması ve anlaşmanın imzalanmamasından ötürü tedarik edilmesi beklenen doğal gaz Ürdün’e gönderilmeyecek. Bozulan anlaşma, İsrail’i bölgede enerji alanında etkin bir güce çeviren anlaşmaların şimdiye kadarki en büyüğü olduğu ifade ediliyor. Anlaşmayla Ürdün’e 1.6 trilyonküp doğal gaz gönderilecekti.

Son haftalarda özellikle başkent Amman’da gerçekleşen gösterilerde yüzlerce Ürdünlü, İsrail ile tüm ekonomik ve diplomatik ilişkilerin kesilmesini talep etmişti.

İSRAİL'İN EN BÜYÜK GAZ SAHASINDA TEHLİKE ÇANLARI

Önceki ve Sonraki Haberler