1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. VW Tesla'dan yeşil kredi alıp karbon cezasından kurtulacak

VW Tesla'dan yeşil kredi alıp karbon cezasından kurtulacak

Volkswagen’in Çin’deki şirketi, ülkede geçerli çevre normlarına uyma zorunluluğu nedeniyle Tesla’dan yeşil kredi satın alacak. 

VW Tesla'dan yeşil kredi alıp karbon cezasından kurtulacak

Enerji Günlüğü - Volkswagen’in Çin’deki şirketi, ülkede geçerli çevre normlarına uyma zorunluluğu nedeniyle Tesla’dan yeşil kredi satın alacak. 

Uluslararası ölçekteki şirketler için çevre yükümlülüğüne uyum yönetilmesi kritik bir iş haline geliyor. Çünkü yükümlülüklerini yerine getirmeyen markalar, ülkeden ülkeye farklılıklar gösterse de, belirli oranlarda cezalar ödemek durumunda. 

CEZA ÖDEME, YEŞİL KREDİ AL

Çevre yükümlülüklerini yerine getiremeyen şirketler kimi zaman kanuni cezaları ödemek yerine, başkalarının yaptığı çevre yatırımlarına destek olmayı tercih edebiliyor. Zira karbon salımını telafi etmek için karbon kredileri satın alınabiliyor. İşte bunun son örneğini biri konvansiyonel otomotiv oyuncusu, diğeri elektrikli araçlar sektörünün flaş markası arasındaki alışveriş oluşturuyor. 

VW TESLA’DAN YEŞİL KREDİ ALIYOR  

Çin’de üretim yapan Volkswagen’in SAIC-VW ile ilgili grubun ülkedeki iki eş girişiminden biri olan FAW-Volkswagen fazla negatif krediye sahip olduğu için Tesla’dan karbon pozitif (bir başka ifadeyle, yeşil kredi) satın alacak. İşlemin tutarı ve kredi miktarı konusunda kesin bilgi yok. 

ÇİN’DEN OTOMOTİVCİLERE “EV” KOTASI

Çin’deki otomobil üreticileri için elektrikli ve hibrid otomobil üretim kota uygulaması var. Bu uygulamaya göre her üretici, örneğin 2021 yılında satışlarının yüzde 14 kadarının bu türden otomobillerden oluşmasını sağlamakla yükümlü. Aksi takdirde para cezası ödemek zorunda. 

AVRUPA’DA ŞİRKET BİRLEŞMESİ GEREKİYOR

Ancak üreticiler Avrupa Birliği’nde (AB) olduğu gibi, belirli koşullara uymak şartıyla yeşil kredi satın alabiliyor. Bu uygulama, AB’de şirketlerin birleşmesi yoluyla yapılabiliyor. Çin’de ise sistem karbon negatif veya karbon pozitif krediler üzerinden işliyor. Ancak emisyon ölçümü Çin’de Avrupa’dan farklı yapılıyor. Bu konuda AB’de karbondioksit, Çin’de ise yakıt tüketimi baz alınıyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler