1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilir enerji dört kat artacak

Yenilenebilir enerji dört kat artacak

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji kaynakları önümüzdeki 20 yılda dört kat gelişecek ancak karbon emisyonu için farklı aksiyonlar alınması gerekecek. İngiltere...

Yenilenebilir enerji dört kat artacak

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji kaynakları önümüzdeki 20 yılda dört kat gelişecek ancak karbon emisyonu için farklı aksiyonlar alınması gerekecek. 

İngiltere merkezli enerji şirketi BP'nin enerji sektöründeki gelişmeleri mercek altına alan “BP Enerji Görünümü 2017” raporuna göre, yenilenebilir enerji kaynakları önümüzdeki 20 yılda dört kat gelişecek. 

Karbon emisyonlarının son 20 yılın oranlarının üçte birinden daha az bir artış gösterdiğine dikkat çekilen raporda, yine de karbon emisyonlarının devam ettiği ve farklı aksiyonlar alınması gerektiğinin altı çiziliyor.

Raporda, yenilenebilir enerjilerin yılda ortalama yüzde 7,6 artışla dört kat büyüyerek en hızlı gelişen yakıt kaynağı olacağı tahmin ediliyor. Çin, önümüzdeki 20 yılın yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük büyüme kaynağı olup, yenilenebilir enerjiye AB ve ABD'nin toplamından daha fazla katkıda bulunuyor.

KARBON SALIMI YILDA YÜZDE 0.6 ARTACAK

Rapora göre, karbon salınımları, geçtiğimiz 20 yılda görülen oranın üçte birinden daha az oranda artacak. Başka bir deyişle, yılda yüzde 2,1 yerine ortalama yüzde 0,6 artış söz konusu olacak.

Başarılı olunması halinde, 1965'ten bu yana en yavaş emisyon artışı oranı görülecek. Bununla birlikte, temel enerji kaynaklarının kullanımından oluşan karbon emisyonlarının, ilgili dönem boyunca yine de yüzde 13 civarında artacağı öngörülüyor. Bu rakam, Paris'te ortaya konulan hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için karbon salınımlarının 2035 itibarıyla yüzde 30 civarında düşmesi gerektiğini ileri süren Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 450 Senaryosunu aşıyor.

Raporda, daha düşük karbonlu bir çevreye daha hızlı geçişin potansiyel sonuçlarını keşfetmek üzere iki alternatif vaka sunuluyor. Buna göre, enerjide dönüşümü teşvik edecek ve kolaylaştıracak devlet politikasının zamanlaması ve biçimi önem taşıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler