1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yeşil elektrik yönetmelik bekliyor

Yeşil elektrik yönetmelik bekliyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’de yeşil elektrik ve karbon sertifikası uygulaması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmeliği...

Yeşil elektrik yönetmelik bekliyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’de yeşil elektrik ve karbon sertifikası uygulaması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmeliği bekliyor. 

Enerji Piyasası İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) Piyasa Operasyonları Direktörü Fatih Yazıtaş, ICCI 2016 Enerji ve Çevre Teknolojileri Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlenen Enerji Ticareti Derneği Özel Oturumu’nda yaptığı konuşmada karbon sertifikası ve yeşil elektrik sertifikası konularına da değindi. Son zamanlarda söz konusu sertifikalara ilişkin ciddi talepler aldıklarını belirten Yazıtaş, bu konuda 2013 yılından bu yana bazı hazırlık çalışmaları yürütüldüğünü kaydetti. Türkiye’de yüzde 43’ü yenilenebilir enerji kaynaklı bir elektrik üretim altyapısı bulunduğunu ifade eden Fatih Yazıtaş, “Yeşil sertifika için yenilenebilir enerji potansiyelimizin yüksekliği büyük önem arzediyor. Bunun hayata geçmeyişinin en temel nedeni, 2013 yılındaki Enerji Piyasası Kanunu’nda da yer alan Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmeliğin beklenmesi. Hala çıkmadı. Bu yönetmeliğin yazım çalışmalarında bulunmuştum. Taslak görüşler alınmıştı. Henüz çıkmadığı için yeşil sertifika sistemini uygulayamıyoruz” diye konuştu. 

Yeşil elektrik sertifikasyon sisteminin dünyanın birçok ülkesinde kullanıldığını hatırlatan Fatih Yazıtaş şöyle dedi:

“ABD’de bu konudaki bilgiler resmi web sitesinden duyuruluyor. Şirketler tükettikleri yeşil enerjiye göre sıralamaya sokuluyor. Bu listelere giren firmalar arasında bilişimcilerin yanı sıra gıda firmaları da var. Bu sıralama firmalara, reklam ve tanıtım açısından büyük destek sağlıyor.” 

Mehmet KARA

Bu konuyla ilgili 17 Mayıs 2013 tarihli yazımızı okumak için TIKLAYINIZ

Bu konuyla ilgili 25 Ağustos 2013 tarihli diğer yazımızı okumak için TIKLAYINIZ.

Yazıtaş: MWh başına 30 lira YEKDEM maliyeti var!

Önceki ve Sonraki Haberler