1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yıldız: Afşin`de TAQA olmazsa başkası olur

Yıldız: Afşin`de TAQA olmazsa başkası olur

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BAE'li TAQA firmasının, Afşin-Elbistan yatırımından vazgeçme kararı siyasi gerekçelerle...

Yıldız: Afşin`de TAQA olmazsa başkası olur

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BAE'li TAQA firmasının, Afşin-Elbistan yatırımından vazgeçme kararı siyasi gerekçelerle alındıysa, bunun kardeşlik hukukuna sığmayacağını söyledi. Bu konada açıklama beklediklerini ifade eden Yıldız, "TAQA olmazsa başkası olur" dedi. 

Bakan Taner Yıldız, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) TAQA firmasının, Afşin Elbistan'da yapmayı planladığı kömür yatırımını ertelediğine yönelik haberlerin sorulması üzerine bazı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin her projede her gelişmeye karşı B ve C planları bulunduğnu belirten Bakan Yıldız, "Afşin-Elbistan’daki kömür havzaları Türkiye’nin kömür rezervinin yaklaşık yüzde 40-45’ini oluşturuyor. Bizim için son derece önemli. Yerli kaynaklarıyla elektrik üretimi hedeflerimizin de başında geliyor" dedi.

DİĞER ÜLKELERLE GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Bu bölgede, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan hükümetler arası anlaşma (IGA) yapıldığını belirten Yıldız şöyle konuştu:

"Ev sahipliği anlaşmaları da hazırlanıyorken böyle bir kararı tek taraflı olarak alıyor olmaları tartışılır. Bu tarafları olan bir anlaşmadır. Kendi hükümetlerinden bu anlaşmayı geçirmişler, finansman yapılarını da düzenlemişlerdir. Biz bu kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Birleşik Arap Emirliklerindeki kardeşlerimiz ister böyle bir karar alsınlar, ister devam edecek olsunlar, biz şu anda diğer ülkelerle görüşmelerimize başladık.”

SİYASİ KARAR, KARDEŞLİK HUKUKUNA SIĞMAZ

Birleşik Arap Emirlikleri'nin TAQA firmasıyla görüşmelerin 13-14 aydan beri bir seviyeye getirildiğini, projenin olgunlaştırıldığını anlatan Yıldız şöyle dedi:

"TAQA firmasının tercihlerinin siyasi gerekçelere dayanmamasını temenni ederim. Böyle bir şeyi ne kardeşlik hukukuna ne de ilişkilerimize sığdırabilirim. Bunun böyle olmadığına inanmak isterim. Ama özellikle Mısır ve Suriye’deki gelişmelerin, enerji yatırımlarıyla alakalı konularda kendileri açısından bir tercih noktasına geldiğini gösteriyor. Kendilerinin açıklamalarını bekliyoruz."

YATIRIMLAR DURMAYACAK

Türkiye’nin yatırımlar konusunda bekleme moduna girmeyeceği, hükümetlerarası anlaşmanın feshinin söz konusu olmadığını belirten Yıldız, "Ancak IGA'nın işlemiyor olması söz konusu olabilir. Bizim tarafımızdan herhangi bir olumsuz mod yok" diye konuştu. Yabancı yatırımcının Türkiye'ye zorla değil, kendi tercihleri doğrultusunda geldiğini vurgulayan Taner Yıldız, Çin dahil birçok ülkenin, Türkiye'de planladığı yatırımlarıyla alakalı çalışmaları sürdürdüğünü anlattı.

TAQA OLMAZSA BAŞKASI OLUR

Türkiye’de yaratılmak istenen piyasa durgunluğunun, AB ülkelerinde 3-4 yıldır görüldüğüne işaret eden Bakan Taner Yıldız, Türkiye’nin bu duruma düşmeyeceğini söyledi. Türkiye'nin yerli kaynaklardan üreteceği bir elektrikten vazgeçmesinin söz konusu olmadığını anlatan Yıldız, bu konuya ilişkin sözlerini "TAQA olmazsa başka bir firma olur, bir yolumuza devam ediyoruz" ifadesiyle tamamladı. 

MEDYAYA SİTEM ETTİ

Son 10 gün içerisinde yaptıkları görüşmelerle yerli kömüre hem yabancı hem yerli yatırımcının ilgi gösterdiğini belirten Yıldız, TAQA'nın Afşin-Elbistan yatırımını askıya almasıyla ilgili haberlerden ötürü bazı medya organlarına da sitem etti. Yıldız, "Türkiye’de karamsar bir hava yaratmaya çalışanlara bizim siyasi kararlılığımız en büyük cevap olacaktır. Bu karmaşadan bazı arkadaşlarımızın ‘ilki geldi, devamını bekliyoruz’ tarzı haberlerini de son derece yakışıksız buluyorum. Hepimiz ülkemiz için koşturmamız lazım" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler