1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: Bekirli Termik Trakya`ya hizmet edecek

Yıldız: Bekirli Termik Trakya`ya hizmet edecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali'nin Trakya bölgesinin en önemli enerji kaynaklarından biri...

Yıldız: Bekirli Termik Trakya`ya hizmet edecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali'nin Trakya bölgesinin en önemli enerji kaynaklarından biri olacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çanakkale'de İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali'nin ikinci ünitesinin açılış töreninde konuştu.

Çanakkale’ye son 13 yılda gerek madencilik ve gerekse enerjiyle ilgili çok ciddi yatırımlar yapıldığını belirten Taner Yıldız, “Yalnızca elektrik üretimine 2200 MW civarında tesisler kazandırıldı. Sadece termik santrallerin değil, rüzgar santrallerinin de en yaygın olduğu yerlerden biri. Petrol aramalarında da en çok çalıştığımız bölgelerden biri" dedi. Bakan Yıldız, Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olarak nitelendirdiği TANAP’ın Çanakkale'den geçecek kısmının da bölge ekonomisine ciddi katkıları olacağını kaydetti.

Açılışı yapılan Bekirli Termik Santrali’nin Marmara'nın güneyinde yer almasına rağmen, aynı zamanda Marmara'nın kuzeyine de hizmet etmiş olacağını vurgulayan Taner Yıldız şöyle dedi:

“Boğazın altından 200 milyon dolarlık yatırımla 380 kV'lik kabloyla geçen sistemimiz var. Lapseki II ve Sütlüce II ile 185 milyon TL'lik daha yatırım yapacağız ve İÇDAŞ’ın bu tesisi Trakya bölgesinin en önemli enerji kaynaklarından biri olacak” diye konuştu.

SON 12 YILDA 100 YILLIK ELEKTRİK YATIRIMI

Türkiye’nin elektrik üretim altyapısına son iki yılda 12500 MW ilave kurulu güç eklediğini kaydeden Yıldız şöyle konuştu:

“600 MW'yi aşkın yeni bir üniteyi devreye alıyoruz. Bunun tam 12 katını önceki yıl devreye aldık. Türkiye'de ilk enerji santrali mütevazı bir rakamla 1902 yılında kuruldu. Sene 2002, toplam 31.8 MW’lik santrali vardı. Son 12 yılda AK Parti hükümetlerimizle yaptığımız yatırımın miktarı 39 bin MW civarında. Bakın ilk 100 yıldakinden daha fazlasını son 12 yılda yaptık.”

İSTİKRAR VE MYANMAR ÖRNEĞİ

Türkiye'nin sadece enerji sektörünün babayiğitliğiyle büyümediğini ifade eden Bakan Taner Yıldız, “Bu, önemi çok daha büyük olan siyasi istikrarla beraber oldu. Siyasi istikrar olmazsa kimse gelip yatırım yapmaz. Ne uluslararası sermaye gelir, ne de yerli sermayemiz. Bugün adresini de vereyim, Myanmar'da petrol ve doğalgaz var. Ama oraya gidip yatırım yapan yok. Çünkü darbelerden başını alamıyor” diye konuştu.

Yalnızca son 13 yılda sadece enerji sektörüne 60 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını kaydeden Bakan Taner Yıldız şöyle devam etti:

“Siyasi istikrarın değerin çok iyi bilmemiz lazım. Bunu sadece bir AKP milletvekili olduğum için söylemiyorum. Partiler üstü bir istikrardan söz ediyorum. O yüzden vaatlerden ziyade yarattığı istihdamdan her birimizin yararlandığı yatırımların somutlaşıp gerçekleşmesi önemli”.

ELEKTRĞİ TÜKETİLDİĞİ YERDE ÜRETMEK ÖNEMLİ

Türkiye’nin sadece 2015 yılında 4 bin MW'ye yakın santralin daha devreye alınacağını kaydeden Yıldız, “Bunun yüzde 95'i yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olacak. Türkiye'nin çok fazla kaynağı var. Çok işgücü var. Bunlara sahip çıkmamız lazım” dedi. Türkiye'de son 12 yılda yapılan yatırımlar sayesinde son 3 yılda ciddi arz fazlası oluştuğunu vurgulayan Bakan Taner Yıldız

“Biz enerjinin tüketildiği yerde üretilmesini ya da üretildiği yerde tüketilmesini çok önemsiyoruz. İletim hatlarının hemen hemen en aza indiği bir yapı demektir bu. O yüzden bu manada da çok etkin tesislerimizden bir tanesidir Bekirli Santrali” diye konuştu.

46 ENERJİ PROJESİ’NE 46 İTİRAZ GELİYOR

8484 km kıyı şeridi bulunan Türkiye’de 46 enerji projesi varsa, buna 46 da itiraz geldiğini kaydeden Bakan Yıldız şunları söyledi:

“Nükleer tehlikeli, rüzgâr kuşları öldürüyor, güneş tarım alanlarımızı olumsuz etkiliyor, jeotermal yeraltı yapısını olumsuz etkiliyor. Hangi kaynağa olursa olsun yapılan itirazın enerji kaynağından ziyade Türkiye'nin kalkınmasına olduğunu bilmemiz lazım. Türkiye’nin kalkınmasına itiraz edenler var. Onların tuzu kuru. Bizler yağmur yaş demeden, sıcak soğuk demeden bu bayrağı yeni arkadaşlarımıza devredeceğiz.”

Mehmet KARA – BİGA / ÇANAKKALE


İÇDAŞ BEKİRLİ SANTRALİ 2. ÜNİTESİ RESMEN AÇILDI

Önceki ve Sonraki Haberler