1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yunanistan’dan Türkiye-Libya deniz yetki sınırlarına iptal istemi

Yunanistan’dan Türkiye-Libya deniz yetki sınırlarına iptal istemi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin uluslararası hukuk kurallarına saygılı olduğunu kanıtlaması için Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı’nı iptal etmesini önerdi.

Yunanistan’dan Türkiye-Libya deniz yetki sınırlarına iptal istemi

Enerji Günlüğü - Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin uluslararası hukuk kurallarına saygılı olduğunu kanıtlaması için Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı’nı iptal etmesini önerdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Ferhan El Suud ile Doğu Akdeniz ve Körfez ülkelerindeki son gelişmeleri görüştü. Görüşmenin ardından Türkiye'ye yönelik açıklamalarda bulunan Dendias, Türkiye'nin uluslararası hukuk kurallarına saygı duyduğunu kanıtlaması ve göstermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin bölgede bugüne dek görülmemiş derecede büyük boyutlar kazanan saldırgan bir siyaset izlediğini kaydeden Dendias, Türkiye ve Libya’nın petrol ve doğalgaz çalışmalarında söz sahibi olacakları deniz alanlarını belirlediği Deniz Yetki Alanları Mutabakatı’na değindi. Dendias,”Mesela, Yunanistan'a yönelik 'casus belli' (savaş nedeni) tehdidini kaldırmasını ve Libya'yla imzaladığı hukuksuz deniz yetki alanları memorandumunu iptal etmesini öneriyorum" dedi. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN YANIT

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Dendias'ın açıklamalarına "Dendias’ın neredeyse her gün yaptığı Türkiye karşıtı beyanlar, barış ve istikrara hizmet etmeyen, gerçeklikten kopuk ve popülist iddialardır" yanıtını verdi.

Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin 2019 yılında imzalanan mutabakat ile Doğu Akdeniz’de Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Mısır arasında bir “kalkan” oluşuyor. Anlaşma ile Doğu Akdeniz’de Türk Münhasır Ekonomik Bölgesi’nin -MEB’inin Batı sınırı da belirlenmiş oluyor.

 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler