1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Mısır ve Yunanistan’dan Libya anlaşmasına tepki 

Mısır ve Yunanistan’dan Libya anlaşmasına tepki 

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye ve Libya arasında imzalanan hidrokarbonlar mutabakatının Yunan sularını ihlal ettiğini savunarak yasa dışı olduğunu söyledi. 

Mısır ve Yunanistan’dan Libya anlaşmasına tepki 

Enerji Günlüğü - Yunanistan ve Mısır, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı hidrokarbon mutabakatının yasadışı olduğunu ve bölgedeki istikrarı tehlikeye attığını açıkladılar.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kahire'de düzenlenen görüşmenin ardından yaptıkları ortak açıklamada, Türkiye ve Libya arasında imzalanan hidrokarbon alanındaki mutabakat muhtırasının "yasa dışı" olduğunu ifade ettiler.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, mutabakat muhtırasına ilişkin “Bu anlaşma Akdeniz’deki güvenliği ve istikrarı tehdit etmektedir” ifadelerini kullanarak anlaşmaya karşı çıkmak için yasal çerçevede ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Libya'nın geçen sene aralık ayında seçim düzenleyememesinin ardından hükümetin süresinin dolduğunu belirten Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de Libya’daki Dibeybe hükümetinin uluslararası anlaşma imzalamaya yetkisi olmadığını ifade etti.

Ekim ayı başında Türkiye ve Libya, Türk ve Libya firmalarının karada ve denizde birlikte petrol ve doğal gaz iş birliğini hedefleyen bir hidrokarbon anlaşması imzalamıştı. Türkiye ile Libya, Doğu Akdeniz'e dair 2019 yılında da kritik bir adım atarak 'deniz yetki alanlarını' belirleyen anlaşmayı resmen imzalamıştı. 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası' ile Türkiye'nin Marmaris-Fethiye-Kaş kıyı hattı ile Libya'nın Derne-Tobruk ve Bordiya kıyı hattı komşu oldu. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler