1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye ve Libya Akdeniz sularında petrol ve gaz arayacak

Türkiye ve Libya Akdeniz sularında petrol ve gaz arayacak

Türkiye ve Libya hidrokarbon alanında işbirliğini öngören bir mutabakat zaptı imzaladı. İki ülke arasında gaz alanında da bir mutabakat muhtırasını imzalanması bekleniyor.

Türkiye ve Libya Akdeniz sularında petrol ve gaz arayacak

Enerji Günlüğü - Türkiye ve Libya, Türk ve Libya firmalarının karada ve denizde birlikte petrol ve doğal gaz iş birliğini hedefleyen bir anlaşma imzaladı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını belirterek, "Bugün inşallah gaz alanında da bir mutabakat muhtırasını imzalayarak dönmüş olacağız" dedi.

Çavuşoğlu, hidrokarbon anlaşmasının hem karada hem denizde ve yetki alanlarında kazan-kazan anlayışıyla Türk ile Libya firmalarının birlikte araştırma, sondaj gibi iş birliğine gitmesini hedeflediğini kaydetti. 

“ÜÇÜNCÜ ÜLKELERİN MÜDAHALE HAKKI YOK”

Bugün ve geçmişte imzalanan anlaşmaların iki egemen devlet arasında Libya ve Türkiye arasında kazan-kazan anlayışıyla imzalandığını ifade eden Çavuşoğlu, daha önce Libya ile imzalanan kıta sahanlığı anlaşmasına işaret ederek, “Üçüncü ülkelerin, iki egemen ülkenin imzaladığı anlaşmaya müdahale etme hakkı yoktur. Onların ne düşündüğü önemli değil. Önemli olan, bizim imzaladığımız anlaşmalar iki ülke ve iki ülke halkına faydalı mı, faydalı değil mi? Biz buna bakarız. İmzaladığımıza göre de burada karşılıklı fayda görüyoruz, kazan-kazan anlayışıyla. Biz her alanda Libya ile ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz” ifadesini kullandı. 

Dünyada enerji krizi olduğunu, ancak Türkiye’nin enerji arz güvenliği sıkıntısı çekmediğini belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin izlediği akıllı politikalar sayesinde enerji konusunda bir transit ülke olduğunu kaydetti. 

YUNANİSTAN ENDİŞELİ

Öte yandan Türkiye ile Libya arasında 2019 yılında imzalanan deniz sınırı anlaşması temelinde Libya’nın Türk şirketlerine arama lisansı vereceği bir anlaşma olasılığı Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta endişeyle karşılandı. Diplomatik kaynaklara göre, Yunanistan’ın Mısır ile imzaladığı 2020 anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye - Libya olası anlaşmasına resmi bir tepki gösterecek. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler